LIGE PETICE

VIDEO Na današnji dan dogodila se krađa koja je promijenila talijanski nogomet

Foto: Screenshot

KAO da je bilo jučer. A prošlo je točno osam godina.

San Siro, 25. kolo Serie A i veliki direktni dvoboj Milana i Juventusa u borbi za Scudetto 25. veljače 2012. godine. Rossoneri su starog rivala dočekali kao lideri s bodom i utakmicom više, a najveći talijanski nogometni derbi trebao je pružiti odgovor hoće li Milan obraniti Scudetto ili će se Stara dama vratiti na tron prvi put od afere Calciopoli, zbog koje je bila završila u drugoj ligi.

Tada je Massimiliano Allegri vodio crveno-crnog prvaka, a u 15. minuti Antonio Nocerino je iz daljine donio Milanu veliko vodstvo. Krcati San Siro je eksplodirao. Juve Antonija Contea bio je u šoku i pod velikim pritiskom pa je u sljedećih desetak minuta novi gol u njegovoj mreži doslovce visio u zraku.

I onda je došla 25. minuta, kada se dogodio trenutak koji je, ispostavit će se, talijanski nogomet promijenio u potpunosti.

Rossoneri su bili s igračem manje (Thiago Silva je nakratko bio izvan terena). Robinho je iz kornera s lijeve strane dodao do Urbyja Emanuelsona, a on je sjajno ubacio u šesnaesterac nakon čega je Philippe Mexes pucao glavom s 13-14 metara. Gianluigi Buffon maestralno je skinuo njegov šut sa same linije. Međutim, lopta se odbila do Sulleya Muntarija, koji je pucao glavom s nekoliko metara, a Buffon je loptu izvukao barem pola metra iza gol-linije. Muntari i suigrači krenuli su slaviti, talijanski komentatori urlali su na novi pogodak Milana, a onda nevjerica.

Glavni sudac Paolo Tagliavento najprije je pokazao rukom na centar, ali je potom neshvatljivo spustio ruku i nastavio kao da se ništa nije dogodilo. Nije reagirao ni drugi linijski sudac Roberto Romagnoli, koji je imao savršenu poziciju u trenutku kada je Buffon iz gola izvadio loptu.

"Sve se brzo odigralo, tako da nisam vidio je li lopta prešla gol-liniju ili nije. No i da sam vidio, to sigurno ne bih rekao sucu. Sretni smo s bodom protiv ekipe koja je favorit za Scudetto i koja nam je napravila puno problema", rekao je nakon utakmice Buffon.

Izgubljeni Milan umalo je primio gol na drugoj strani, ali je šut Marcela Estigarribije obranio golman Christian Abbiati. Nakon toga su uslijedili žestoki protesti igrača Milana prema sucu, a tribinama je zavladao nevjerojatni bijes. No ništa se nije promijenilo. I umjesto da bude 2:0, Rossoneri su u nastavku pali, što je iskoristilo njihovo dijete Alessandro Matri i u 83. minuti zabilo za 1:1. Juve je ostao u igri, što je kasnije označilo i početak velike ere od sedam vezanih Scudetta, koja traje i dan danas.

"Ovo je gol! Ovo je gol! Ne možemo živjeti ovako! Dosta! Gigi, reci nešto! Gigi, zašto nešto ne kažeš... Gigi, gledaj nas u oči! Zašto nešto ne kažeš, veliki šampione? Ovo je nepravda! Ovo je sramota! Ljudi, pogledajte, ovo je gol!" urlao je u prijenosu šokirani komentator Milan Channela Mauro Suma, koji je očito očekivao od Buffona da prizna što se dogodilo, što talijanski golman nije učinio ni nakon utakmice.

Embed from Getty Images

Milan je nakon izgubljene titule bio prinuđen prodati Zlatana Ibrahimovića i Thiaga Silvu PSG-u te polako počeo padati na europskoj nogometnoj mapi. 

"Razočaran sam i ljutit. Taj gol Muntarija, koji su svi vidjeli, direktno je utjecao na konačni ishod i moram priznati da nemam riječi za ovakav potez sudaca. Trebali smo voditi 2:0 i stigli bismo nadomak pobjede. Ovako smo dobili samo bod. Međutim, vjerujem da ćemo nekako stići do Scudetta, koji zaslužujemo", govorio je tada vlasnik Milana Silvio Berlusconi, ali se scenarij kasnije odigrao drukčije pa je Juve s četiri boda više postao prvak, a njegova dominacija traje i danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.