LIGA PRVAKA

VIDEO Na pehar Lige prvaka već su stavili Bayernove boje. A onda je došla 91. minuta

Foto: EPA-EFE

SVAKE godine se 25. i 26. svibnja prisjećamo dvije najlegendarnije utakmice u povijesti Lige prvaka.

Epski preokret Liverpoola u Istanbulu protiv Milana (25. svibnja 2005.) te dan danas nevjerojatan preokret Manchester Uniteda protiv Bayerna (26. svibnja 1999.) zauvijek će se vrtjeti u svim najavama LP-a.

U tom legendarnom finalu na Nou Campu na današnji dan prije točno 21 godinu Bayern i Manchester United trebali su igrati vrlo izjednačenu utakmicu budući da su obje momčadi bile superjake. Bavarci su titulu prvaka osvojili s 15 bodova prednosti ispred Leverkusena, a United je proživljavao ludih deset dana u kojima je mogao osvojiti sve ili ostati bez svega.

United u lovu na trostruku krunu

Titulu prvaka osigurao je preokretom protiv Tottenhama 2:1, a šest dana kasnije osvojio je i FA kup pobjedom protiv Newcastlea 2:0. Za četiri dana morali su ići na Nou Camp po treći dio trostruke krune koji su ganjali. Takva je to momčad bila. Da su se u tih deset dana borili za deset trofeja, vjerojatno bi osvojili svih deset.

Iako se očekivala izjednačena utakmica, suprotno svim očekivanjima Bayern je bio za klasu bolja momčad točno 91 minutu. Već u 6. minuti je Mario Basler zabio iz slobodnog udarca, a United se mučio sa slaganjem i najobičnije akcije. Zickler je promašio veliku šansu, Scholl je pogodio stativu, a Carsten Jancker gredu i još je promašio jednu jako dobru priliku.

U nastavku ista slika. U biti, United nije postojao na terenu sve do sudačke nadoknade koja se trebala igrati tri minute. Ferguson je u međuvremenu u igru uveo Teddyja Sheringhama u 67. i Ole Gunnara Solskjaera u 80. minuti.

United je pokušavao, stiskao, ali pravu šansu nije stvorio. Bayern se bez problema branio, a na tribini s njemačkim navijačima već su se palile baklje. Obrana je u 91. minuti izbila loptu u korner, a David Beckham ga je požurio izvesti. Ubacio je, Nijemci su loše očistili loptu, a Giggsov udarac s ruba kaznenog prostora u gol je skrenuo Fergusonov prvi džoker Teddy Sheringham.

Do tad samouvjerenim Bayernovim igračima u tom trenutku su se odsjekle noge. S druge strane, Unitedovi igrači nisu bili zadovoljni činjenicom da su izborili produžetak nego su krenuli u još jedan napada. Bayernova obrana povukla se u krilo Oliveru Kahnu i u 93. minuti panično je izbila loptu u još jedan korner.

Beckham je ponovno ubacio iz kuta, Sheringham je loše zahvatio loptu, a drugi Fergusonov džoker Ole Gunnar Solskjaer ju je na drugoj stativi nevjerojatnim refleksom zakucao pod gredu za ludih, nestvarnih 2:1.

Bila je to prva titula europskog prvaka za United nakon 31 godine, a Bayern je svoju titulu morao čekati još dvije godine kad je u finalu LP-a na penale pobijedio Valenciju.

Finale Lige prvaka 1999. godine:

Stadion: Nou Camp, gledatelja 90.245

Sudac: Pierluigi Collina (Italija)

Manchester United - Bayern 2:1 (0:1)

Strijelci: Sheringham 90'+1', Solskajer 90'+3' / Basler 6')

Manchester United: Schmeichel - Irwin, Stam, Johnsen, G. Neville - Blomqvist, Butt, Beckham, Giggs - Cole, Yorke

Bayern: Kahn - Kuffour, Matthäus, Linke - Tarnat, Jeremies, Effenberg, Babbel - Zickler, Jancker, Basler

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.