Video - Najbolji igrači EP-a mladih: Oni će obilježiti europski nogomet

U FINALU Europskog nogometnog prvenstva za nogometaše do 21 godine u Švedskoj će se sastati selekcije Engleske i Njemačke (igrači rođeni poslije 1. siječnja 1986. godine). Ove dvije izabrane vrste već su na smotri mladih najboljih nogometaša Starog kontinenta odmjerili snage, a utakmica je u okviru skupine B završila rezultatom 1:1 (Nijemce je u vodstvo doveo Leverkusenov Gonzalo Castro, a izjednačio je nakon pola sata igre Evertonovo Jack Rodwell, "novi Steven Gerrard").

Izabranici Stuarta Pearcea su nakon tri odigrana kola skupine B kao prvoplasirana momčad se plasirali u polufinale s učinkom od sedam bodova. Mlade engleske igrače je na prvo mjesto u skupini lansirala pobjeda protiv Španjolske u drugom kolu pogocima Fraizera Campbella i Jamesa Milnera. Polufinalni triler protiv domaćina turnira pripao je Englezima nakon izvođenja jedanaesteraca (prethodno su se Šveđani vratili iz tri gola minusa).

Pod vodstvom Horsta Hrubescha njemački su nogometaši uspjeli izboriti prolaz u polufinale remiziravši s oba konkurenta i pobijedivši autsajdere skupine - momčad Finske. Pogodak Andreasa Becka iz 48. minute, ali i odlično raspoloženi Schalekeov vratar Manuel Neuer, donijeli su prolaz u finale Nijemcima preko favorizirane Italije.

Ostaje za vidjeti tko će se u ponedjeljak okititi naslovom prvaka, a kao i svako dosad, i ovo je Europsko prvenstvo iznjedrilo mnoštvo imena koja su zapisana i debelo potcrtana u bilježnicama skauta što su protekla dva tjedna boravili u Skandinaviji. Predstavljamo Vam ukratko najbolje igrače EP-a U21 koje završava sutra finalnim dvobojem u Malmu.

Švedski napadač i član nizozemskog Groningena apsolutno je prva zvijezda turnira. U četiri nastupa Berg je zabio fantastičnih sedam golova, a za to mu je trebalo tek jedanaest udarac u okvir protivničkih vrata. Sedam golova u 389 odigranih minuta u prijevodu znači kako je sjajni Šveđanin tresao mreže svojih suparnika svakih 55 minuta. Inače, Berg je rođen 17.8.1986. u Torsbyju (gradu u kojem je na svijet došao i Sven-Goran Eriksson, bivši izbornik reprezentacije Engleske), a sa Goteborgom je osvojio naslov prvaka Švedske prije dvije godine okrunivši se sa 14 postignutih golova titulom najboljeg strijelca švedske lige. Nakon toga prešao je u nizozemski Groningen gdje je u prvih 50 utakmica zabio 30 golova u Eredivisie. Za seniorsku reprezentaciju Švedske Berg je skupio sedam nastupa i zabio jedan gol.

Prvo ime talijanske reprezentacije na ovom turniru, Acquafresca je u četiri utakmice postigao tri gola uz prezentaciju brojnih poteza kojima je oduševio publiku. Mladi Talijan koji je odbio poziv poljskog nogometnog saveza da zaigra za domovinu svoje majke rođen je 11.9.1987. u Torinu gdje je počeo nogometnu karijeru i ostao do 2005. kada ga je uzeo Inter i odmah proslijedio u Treviso gdje je Acquafresca proveo sljedeće dvije sezone na posudbi. Po isteku posudbe, Cagliari je otkupio polovicu njegova ugovora od Intera i Acquafresca je preselio na Sardiniju gdje je igrao posljednje dvije sezone. Ukupno je za Cagliari zabio 24 gola u Serie A, a bio je i prvi strijelac talijanske reprezentacije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Švedskoj s pet postignutih golova.

Ofenzivni veznjak turskog porijekla rođen je 15. listopada u Gelsenkirchenu, a trenutno je član Werder Bremena u koji je prešao u zimskom prijelaznom roku sezone 2007./2008. za pet milijuna eura. U četiri nastupa za mladu reprezentaciju Njemačke na ovom je turniru skupio dvije asistencije, a s nekoliko je sjajnih driblinga ovaj talentirani playmaker pokazao zbog čega je bio neizostavni kotačić u momčadi Thomasa Schaafa na putu prema finalu Kupa Uefe gdje je njemačku momčad zaustavio Šahtar našeg Darija Srne. Ozil je u veljači upisao prvi seniorski nastup za Njemačku otklonivši na taj način moguću dvojbu oko toga kome će se u budućnosti prikloniti. Nakon odlaska Diega u Juventus, Ozil će puno više slobode dobiti u momčadi Werdera što bi, s obzirom na svoj potencijal, trebao iskoristiti u nadolazećoj sezoni.

Sjajni Arsenalov krilni napadač najmlađi je igrač u povijesti koji je nastupio za Englesku, a u vatru ga je sa 17 godina i 75 dana gurnuo tadašnji engleski izbornik Sven-Goran Eriksson. U svom debiju za mladu reprezentaciju Engleske Walcott je zabio dva gola, a nažalost po nas, još ubojitiji je bio u rujnu u Maksimiru kada je hat-trickom razbio našu reprezentaciju. Tek je u ožujku Walcott napunio 20 godina (rođen je 16.3.1989. u Stanmoreu), ali njegova nogometna karijera već je sada osebujna. Prije tri godine prešao je Arsenal kao vanserijski talent, ali se nikako nije uspio ustaliti u momčad Arsenea Wengera. Tome su svakako kumovale i ozljede (protekla sezona mu je upropaštena zbog ozljede ramena), a Walcott je u 63 nastupa u dresu Topnika zabio šest golova za momčad iz sjevernog Londona.

M.Č.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.