Video: Otkrivena formula kako sigurno zabiti penal

NERIJETKO se događa da se velike utakmice odluče ruletom udaraca s bijele točke pa ne čudi da su znanstvenici pronašli vremena malo više se posvetiti  problematici kako uputiti savršen penal.

Analizirajući sate i sate snimaka udaraca s bijele točke zaključeno je da postoji način da igrači budu sigurni da će njihov udarac završiti iza vratara.

"Nogometaš mora lopti prići pod kutem od 20 ili 30 stupnjeva, udariti je 104 km na sat i ciljati jedan od gornjih kuteva", zaključak je znanstvenika na sveučilištu John Moores u Loverpoolu.

Za proučavanje su im poslužile snimke Sky Sportsa, a blizu savršenstva su nogometaši poput Franka Lamparda, Stevena Gerrarda i Jamieja Carraghera. Ništa lošiji nije, tvrde, niti David Beckham.

Profesor Tim Capble, direktor odjela za sport na sveučilištu pokušao je objasniti njihovo otkriće:

"Mnogi faktori odlučuju 'savršen penal'. No, uspjeli smo napokon dokučiti formuli."

Cruyff i Olsen izveli najmaštovitiji penal ikad

Mnogi ljubitelji nogometa ne znaju da je kod izvođenja jedanaesterca jedino pravilo da lopta ide prema naprijed te da nije nužno da igrač ne puca prema golu.

To pravilo iskoristili su Johan Cruyff i Jesper Olsen u jednom od najpoznatijih jedanaesteraca. Bilo je to 1982. u utakmici protiv Helmond Sporta koju je Ajax dobio 5:0. Cruyff je, umjesto da zabije sa 11 metara, dodao Olsenu koji mu je vratio loptu pa legendarnom nizozemskom napadaču nije bio problem zabiti je s nekoliko metara.

To su pokušali ponoviti nekadašnji Topnici, Robert Pires i Thierry Henry u utakmici protiv Manchester Cityja, ali im nije pošlo za rukom.

Zanimljiv penal je izveo i Romin Francesco Totti koji je jedanaesterac izveo - petom.

M.P.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.