Video - Sreća prati hrabre: Ukrajini važan bod u Maksimiru

OD PRVE minute dvoboja s Ukrajinom postalo je jasno da Aleksej Mihajličenko nije Guus Hiddink i da se ne namjerava braniti na Maksimiru, kao i to da njegove najave o otvorenoj igri nisu bile pila naopako.

> Nakon remija u Maksimiru možemo se samo nadati kiksu Ukrajine

> I tribine su gorjele s Bilićevim igračima

> Niko Kovač: Ako dobijemo sve do kraja, Ukrajinci nam ne mogu ništa

> Bilić: Naše šanse nisu teoretske, blizu smo drugog mjesta

> Ukrajinski navijači odbili napustiti stadion i naguravali se s policijom

Rani gol Mladena Petrića ofenzivne je sklonosti Ukrajinaca samo potpirio pa su dobar dio prvog poluvremena gosti diktirali tempo igre i opasno kombinirali što je na koncu i rezultiralo izjednačujućim golom. Čarli je zaspao, a Ševčenko odradio svoj posao na Maksimiru, da bi nekoliko minuta kasnije zbog ozljede i izašao iz igre.

Ukrajinci otvorenom igrom iznenadili Vatrene

Nenaviknuti na bahatost i otvorenu igru protivnika na Maksimiru, puleni Slavena Bilića u sljedećim su minutama izgledali neprepoznatljivo, čak preplašeno. Ne može se reći da naši igrači, odnosno najraspoloženiji među njima Rakitić i Olić nisu pokušavali, ali sve je to izgledalo nekako nepovezano.

Često se posezalo za dugim loptama, a one nikad nisu pravo rješenje za domaću momčad koja lovi rezultat. S druge strane Ukrajinci su izgledali vrlo opasno, a dvojben je i prekršaj Šimunića na Milevskom, koji se mogao okarakterizirati kao kazneni udarac. Pred kraj poluvremena naši reprezentativci došli su sebi, spustili su loptu na tlo, što je rezultirao nekolicinom izglednih prilika, međutim i dalje je vladala konfuzija u obrani, nesigurnost pogotovo Roberta Kovača.

Izmjene donijele prevagu

U drugom dijelu Hrvatska je nešto agresivnije zaigrala, posebice zato što je Bilić ojačao vezni red Jerkom Lekom i Ognjenom Vukojevićem. Desetak minuta djelovala je Hrvatska puno bolje, međutim u 55. minuti opet su Ukrajinci iskoristili dekoncentraciju naše obrane, zabivši gol identičan onom prvome. Očigledno je Mihajličenko dobro proučio slabosti naše obrane pri centaršutevima s boka.

Onda, pola sata prije kraja, Bilić je posljednjom izmjenom na utakmici "spasiteljem" označio domaćeg dečka Marija Mandžukića, ali ovaj nije odgovorio na najbolji mogući način, nekako se skrivao od lopte. Nekoliko trenutaka kasnije ukazao se jedan drugi domaći dečko, Luka Modrić koji je uz pomoć braniča Ukrajine prevario Pjatova i Hrvatska je stigla do 2:2.

Ukrajinci preživjeli uragan

Izjednačujući gol pokrenuo je uragan, kako na tribinama tako i na terenu, a u sljedećih desetak minuta sijevalo je pred golom Ukrajinaca. Petrić je pucao sa svakog mjesta na terenu u krugu od 30 metara od protivničkog gola, a Srna i Modrić radili su pomutnju po bokovima, ali nije išlo... Čak je i Srna velemajstorski simulirao kazneni udarac, međutim Terje Hauge nije se dao nasamariti pa je kapetana Šahtara nagradio javnom opomenom.

Fantastičnu priliku za tri boda imala je Hrvatska u dva navrata nekoliko trenutaka prije kraja utakmice, ali Ukrajince je dobrano pomazila sreća. Prvo je Modrićev pa malo kasnije i Petrićev udarac završio na stativi i tako nam svima dao do znanja da nas do SP 2010. u Južnoj Africi čeka još puno posla i muke. Poznato je da Balkanci sve obavljaju pet do 12, a što bi sada bilo drugačije.

"Ukraine is a game for you?"

Jedina prava istina je da protiv Ukrajine nismo bili pravi, a ono što brine jest da nam se tako nešto počelo nešto češće događati u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Goste se treba pohvaliti, s jednom od najmoćnijih reprezentacija svijeta na domaćem terenu pohrvali su se junački i zasluženo uzeli bod...

Vedran Buble
Foto: Drago Sopta, Goran Mehkek, Damir Krajac / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.