Video: Suton je odlučio - "igra" samo Hrvatska!

GORAN SUTON traženo je lice proteklih dana. Zovu ga iz Hrvatske i BiH, a u ovo vrijeme pod posebnim je povećalom svjetskih medija, kao i ostale američke sveučilišne košarkaške zvijezde.

Ovo je njihovo vrijeme, u SAD-u su sve oči trenutno uperene u NCAA. Talentirani centar Michigan Statea koji je sa svojom ekipom dospio na NCAA Final four, ima i jako zanimljivu životnu priču. U epicentru je Hrvatska, jer Suton je decidirano rekao da želi igrati za našu reprezentaciju. Pravo na to daje mu hrvatsko državljanstvo, a ključna je dakako, njegova želja da zaigra za ekipu Jasmina Repeše.

23-godišnji Suton je tijekom sezone uz Kalina Lucasa najbolji pojedinac svoje ekipe. Statistika govori da je vrlo blizu double-double učinka. U 30 odigranih utakmica u sezoni 2008./2009. postizao je prosječno 10.4 koševa uz 8.4 skokova po utakmici. Suton je u posljednjoj pobjedi protiv Louisvillea bio najbolji strijelac Michigan Statea s 20 koševa i devet skokova), omogućio je ekipi Final four i obračun četvrtog travnja protiv Connecticuta. Final four su još izborili North Carolina i Connecticut.

Jasmin Repeša nije želio špekulirati, razgovor o mladom i talentiranom, 213 centimetara visokom centru, trebao je pričekati njegovo izjašnjenje. A ono je stiglo prije nego je to izbornik očekivao: Suton je Jasku poručio da se javi, mada ga već godinama vrbuju poduzetni Bosanci. 

Repeša: Svaki igrač koji ima volje je kandidat

Jasmin Repeša do sada nije u živo gledao Sutona, stoga je logično da ne želi detaljno govoriti. No, ovkri priče jasan je i laiku: radi se o kvalitetnom igraču koji može biti reprezentativni potencijal. Posebice ako se zna da na centarskim pozicijama živimo na 33-goidšnjem Prkačinu, te Lončaru, Niceviću i mladom Baraću.

"Gledajte, tu zapravo nema nikakve priče. Svaki igrač koji ima mogućnost i volju igrati za hrvatsku reprezentaciju je kandidat. On je 2.13 visok, ima dobre predispozicije. Dobro razumije igru, dobar je i na vanjskom šutu. No, to je sve što ja o njemu znam iz onoga što sam vidio na TV-u. Za neku detaljniju ocjenu treba ga detaljnije izanalizirati, a prvi preduvjet za to je da se on izjasni želi li uopće igrati za Hrvatsku. Tu je naravno i Hrvatski košarkaški savez koji bi trebao reći što o svemu misli", rekao nam je izbornik.

"Davno smo ga zakaparili!"

A HKS se oglasio putem glavnog tajnika Željka Drakšića. S njim je Darijan Suton, brat američke zvijezde uspostavio kontakt putem maila i načelni je dogovor brzo uspostavljen. Izbornik BiH reprezentacije neće se zadovoljiti ovakvim scenarijem, još manje ako se zna da je neodazovanje Sutona na broje pozive pravdao neskladom između američkog i reprezentativnog kalendara.

"Kontakt je davno uspostavljen. Ljudi koji su zaduženi za praćenje potencijalnih kandidata Sutona prate odavno. I to nije ideja od jučer. Sutonove dobre igre na završnici sveučilišnog košarkaškog natjecanja nisu bile povod da pokušamo doći do njega, nego je Suton primijećen još puno prije ovog turnira. On je dao pozitivnu reakciju i svakako da ima želju nastupiti za hrvatsku reprezentaciju. Hrvatsko državljanstvo ima, s te strane nema prepreka, i sad je samo na struci da odluči treba li nam on", rekao je Drakšić portalu Kosarka.hr, a njegovu su izjavu su odmah prenijeli i mediji u susjedstvu.

Naš je tajnik slikovito objasnio situaciju; Suton s obzirom na srpske korijene svoje majke i BiH državljanstvo zaista ima izbora. Pravo na njega dijelom polažu i SAD; koje su ga primile u 14. godini kao izbjeglicu.

"Nije bitno što se našao na popisu reprezenatcije, ako nije odigrao službenu utakmicu. To je isto kao da ja poželim da Jordan igra za Hrvatsku. Odluka je samo na Sutonu.", zaključio je Drakšić.

Pobjegao iz Sarajeva u zadnji tren

Vrlo je zanimljiva Sutonova životna priča. Naime, on je rođeni Sarajlija, a 1992. u jeku najžešćih srpskih napada napušta grad te odlazi u Beograd. Njegova majka Živana je u srpskoj prijestolnici imala rodbinu. Tamo je ostao do 1999., do NATO-va bombardiranja, nakon čega se uputio u SAD u Lansing gdje mu je živio brat. Otac Mirosslav je Hrvat iz Hercegovine.

"U svemu lošem, uvijek ima nečega dobroga. To je moj moto. Iako se puno toga dogodilo lošeg dok sam živio u Sarajevu, bilo je i lijepih stvari", rekao je Goran Suton nakon trijumfa nad Louisvilleom i plasmana na Final four, kada su se Ameri zainteresirali za njegov životni put.

D.R.,M.Š.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.