VIDEO VAR poništio pobjednički gol Nigerije i dosudio penal za protivnika

Foto: EPA

PRVI FINALIST Afričkog kupa nacija, koji se održava u Obali Bjelokosti, reprezentacija je Nigerije, koja je nakon izvođenja jedanaesteraca svladala Južnoafričku Republiku. Nakon 90 minuta rezultat je bio 1:1, a ništa se nije promijenilo u produžecima pa su momčadi pristupile izvođenju jedanaesteraca, gdje su bolji bili Nigerijci s ukupnim rezultatom 4:2.

Osmi put u svojoj povijesti Nigerija se plasirala u finale kontinentalnog prvenstva. Naslov je osvajala tri puta, a posljednji 2013. godine. Četiri puta je poražena u finalu, a ovaj put će za naslov pobjednika igrati protiv boljeg iz dvoboja Obale Bjelokosti i DR Konga.

Nakon VAR intervencije poništen gol Nigerije i dosuđen kazneni udarac na drugoj strani

Nigerija je povela u 67. minuti kada je igrač PAOK-a William Troost-Ekong realizirao kazneni udarac. Međutim, trenutak utakmice i  nevjerojatna situacija dogodila se u 85. minuti kada je, nakon opasne situacije u nigerijskom šesnaestercu, sijevnuo kontranapad koji je Victor Osimhen okrunio pogotkom iz blizine za 2:0.

Tada se javlja VAR soba koja je sucu sugerirala da se prije kontre Nigerije dogodila sporna situacija u suprotnom kaznenom prostoru. Sudac je potom pregledavao snimku onoga što se dogodilo u nigerijskom šesnaestercu, a dogodio se prekršaj Alhassana Yusufa za kazneni udarac. Poništen je pogodak Osimhena za 2:0, a udarac s bijele točke za 1:1 je realizirao Teboho Mokoena u 90. minuti.

U produžecima nije bilo golova, a u 115. minuti igrač JAR-e Grant Kekana je zaradio crveni karton nakon prekršaja na rubu šesnaesterca. Novi kazneni udarac nije dosuđen, već slobodan udarac, nakon kojeg se rezultat nije promijenio. Nastavak drame uslijedio je kod izvođenja jedanaesteraca, a tragičari Južnoafričke Republike su bili Mokoena i Evidence Makgopa, koji nisu realizirali jedanaesterce. Gol za prolaz Nigerije u finale zabio je Kelechi Iheanacho.

NEVJEROJATNU SITUACIJU IZ ZAVRŠNICE UTAKMICE MOŽETE POGLEDATI OVDJE.