Washington gori: Capitalsi pobijedili Vegas i osvojili prvi Stanley Cup u povijesti

Getty Images/Guliver Image

HOKEJAŠI Washington Capitalsa pobijedili su Vegas Golden Knightse u gostima 4:3 u petoj utakmici finala doigravanja i prvi put u povijesti osvojili Stanley Cup.

Prvi je to naslov za Alexa Ovječkina (32), velikog Rusa koji je u dosadašnjoj karijeri osvojio 15 individualnih nagrada u NHL-u, ali mu je nedostajala ova glavna zbog koje su ga mnogi osporavali. No sad više neće. Jedva suzdržavajući suze, ruski div od 191 centimetra i 110 kilograma urlajući je podigao Stanley Cup i tako napokon završio agoniju dugu 12 godina, koliko je čekao na titulu.

Capitalsi su godinama razočaravali svoje navijače. Svake sezone, osim ove, otkad je Ovječkin u toj franšizi, Capitalsi su prije početka sezone bili jedni od mogućih kandidata za Stanley Cup, ali su se svaki put spektakularno raspali. Bilo protiv NY Rangersa, bilo protiv Pittsburgh Penguinsa, koji su ih redovito uništavali svake sezone u play-offu. Tako je počelo i ovogodišnje doigravanje u kojem su u prvoj rundi gubili 2:0 od Columbusa, ali onda se sve okrenulo i sve je došlo na naplatu.

Columbus su dobili 4:2 i tako se osvetili njihovom treneru Johnu Tortorelli koji ih je godinama uništavao s Rangersima. Na red su došli omraženi Pittsburgh Penguinsi koji su ih redovito pobjeđivali u doigravanju, kao i zadnje dvije sezone. No Capitalsi su ove sezone bili poput neke momčadi s misijom pa su puno lakše od očekivanog sredili i Pittsburgh 4:2, a finale su izborili u infarktnoj seriji protiv Tampe koju su na kraju pobijedili u sedmoj utakmici na Floridi.

U finalu ih je čekao Vegas, najugodnije iznenađenje sezone. Momčad kojoj je ovo prva godina u NHL-u igrala je možda i najljepši hokej, ali nije mogla protiv Capitalsa. Njihova titula tim je veća jer su svaku odlučujuću utakmicu u ovogodišnjem doigravanju dobili u gostima. Bit će još vremena za Golden Knightse, ali ne bi ga bilo previše za Ovječkina da su Capsi kiksali i ovaj put.

Triput je bio proglašen MVP-jem lige, dobio je nagradu za rookieja godine 2006., devet puta je igrao na All-Star utakmici, 2008. je bio najbolji strijelac lige te osvojio još cijeli niz individualnih nagrada. No sanjao je samo Stanley Cup što nikada nije krio i svake godine je trpio kritike. "Luzer", "Nije vođa", "Nešto mu nedostaje", bile su samo neke od kritika. 

"Ma ne znam. Ne mogu vam opisati kako se osjećam. Ljudi, uspjeli smo. Nabavite neka piva ili neki alkohol i počnite slaviti. Mi smo prvaci!" rekao je nakon utakmice, a Washington je poslušao.

Nakon što je utakmica u 4000 kilometara udaljenom Las Vegasu završila, tisuće navijača Capitalsa preplavile su ulice D.C.-ja. A vjerojatno još slave. Kako i ne bi kad je to prvi naslov za glavni grad SAD-a nakon 1991. godine kad su Redskinsi osvojili Super Bowl. Stali su svi automobili i trubili. Policija je upalila rotacijska svjetla, stranci su se međusobno grlili, taksisti su stali i slikali sve oko sebe, a slavlje će sigurno potrajati danima.

Pročitajte više