Zagreb gori: Na špici danas prolaze samo hrvatske kockice

USIJANE zagrebačke ulice, koje danas grije vrućih 30 stupnjeva Celzijusa (u hladu, naravno) dodatno su zagrijali navijači hrvatske nogometne reprezentacije koji su doslovno preplavili metropolu. Na svakom koraku u centru Zagreba susreću se prepoznatljive kockice, raznorazni navijački rekviziti, dresovi s natpisima Modrić, Kranjčar, Da Silva...

Nabrijavanje je počelo još u ranim jutarnjim satima, a navijači su svoje pripreme većinom obavljali u nekom od zagrebačkih kafića gdje su uz velike količine osvježavajućih napitaka (čitaj: pive) i navijačku pjesmu iščekivali ključnu kvalifikacijsku utakmicu Bilićevih momaka za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Pripreme uoči velike selidbe na Maksimir navijači su uglavnom obavljali pod suncobranima, na terasama kafića (gdje osim u orošenoj pivi mogu uživati i u dimu cigarete), ali nemali je broj i onih koji su hladovinu "lovili" izležavajući se na livada u nekom od zagrebačkih parkova.

Prije nego će se zaputiti na stadion, hrvatski navijači već su se tradicionalno okupili na Trgu bana Jelačića. Među tisućama ljudi obučenih u boje hrvatske reprezentacije vidljivi su brojni transparenti koji pokazuju kako su navijači doista stigli iz svih hrvatskih krajeva kako bi bodrili reprezentaciju protiv Ukrajinaca.

Policija bez intervencija vezanih uz navijače

Ohrabrujuće vijesti stižu iz središnjice zagrebačke policijske uprave; dečki u plavom danas nisu imali posla, barem što se navijača tiče. U prošlosti smo često bili svjedoci međusobnim okršajima hrvatskih navijača iz različitih krajeva države, ali današnji dan, barem zasad, prolazi bez ikakvih incidenata, potvrdila nam je glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba.

Dan je savršen za nogometni spektakl; napokon se nebo nad Zagrebom raščistilo od kišnih oblaka koji su prevladavali posljednjih dana, a kad predvečer temperatura još malo padne, uvjeti za igru trebali bi biti savršeni. Ne sumnjamo kako će atmosfera na Maksimiru biti dostojna fešte kakvoj se svi nadaju, a 33 tisuće navijača koji će pohoditi Dinamov stadion i stotine tisuća drugih koji će utakmicu pratiti pred televizorom priželjkuju pobjedu koja će poslužiti kao savršen izgovor za slavlje dugo u noć.

Najavljeno 1000 ukrajinskih navijača, stigao i Surkis

Najavljeno je da ćemo na Maksimiru večeras vidjeti i ukrajinsku navijačku delegaciju. Za njih je rezervirana cijela južna tribina, a očekuje se oko tisuću ukrajinskih navijača, no prepoznatljive žute dresove u užem centru Zagreba danas nije bilo moguće uočiti. Očito se Ukrajinci nisu željeli pridružiti hrvatskim navijačima u ritualnim pripremama prije odlaska na stadion.

No, ipak smo uspjeli sresti tri navijača koji su doputovali iz dalekog Kijeva kako bi podržali svoju ekipu. "Od hrvatskih reprezentativaca znamo za Luku Modrića i Darija Srnu. Iako navijamo za Dinamo, on je naš!", oduševljeno su Ukrajinci pričali o kapetanu Šahtara i dokapetanu hrvatske reprezentacije.

"U Hrvatskoj nam je super! Piva je dobra, a žene su još bolje", upitali smo ih za dojmove s kratkog izleta u Zagreb, nakon čega se razgovor okrenuo nogometu. "Vjerujemo da Ukrajina može do pobjede, ali najvažnije nam je da ostavimo dobar dojam i da se ne osramotimo", rekli su nam gosti iz Ukrajine.

Najvažniji navijač Ukrajine ipak neće biti na jugu, već u svečanoj loži. Predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza, ali i kijevskog Dinama Grigorij Surkis u Zagreb je stigao privatnim avionom, kojim će se i vratiti u Ukrajinu odmah nakon utakmice. No, u međuvremenu će ipak imati priliku pratiti predstavu na Maksimiru tek koji metar udaljen od Vlatka Markovića. Vjerojatno će iskoristiti priliku i da ga "bocne" podsjetnikom kako mu je pred nosom "digao" Euro 2012.  

P.V.
Foto: Marko Miščević, Goran Mehkek / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.