RADOMIR ANTIĆ

Antić je iz dva razloga bitna figura Barcelonine povijesti

Foto: EPA

JUČER je u Madridu u 71. godini umro Radomir Antić, bivši izbornik Srbije te bivši trener Real Madrida, Atletica i Barcelone. 


Jedini je čovjek koji je s klupe vodio sva tri španjolska velikana, iako je najviše vezan bio upravo uz Atletico s kojim je 1996. ispisao povijest kad je osvojio La Ligu i Kup kralja. Iako će ga nogometni svijet prvenstveno pamtiti po sjajnoj epizodi u Atleticu, on je jako bitna figura i u Barceloninoj povijesti. Pomogao joj je očuvati jedinstveni rekord u nogometnom svijetu, a pritom je i postavio konture momčadi koja će uskoro zavladati Španjolskom.

Antić je na klupu Blaugrane stigao u siječnju 2003. godine. Naslijedio je Louisa Van Gaala koji je nakon 20 odigranih kola držao 15. mjesto na tablici sa samo šest pobjeda i 23 boda, što je bio najlošiji start u posljednjih 30 godina. Antić je uskoro posložio ekipu. Prvi je dao pravu šansu mladićima poput Victora Valdesa i Andresa Inieste, dok je Xavija rasteretio velikih defenzivnih dužnosti kojima ga je Van Gaal gušio u igri. Sva tri igrača postala su ključne karike ekipe u narednom desetljeću, najuspješnijem u povijesti kluba.

Za razliku od teškog Van Gaala koji je inzistirao na kompliciranim taktičkim zahtjevima, Antić je igračima pružio puno više slobode. On je stvorio kičmu momčadi kojoj je dolazak Ronaldinha iduće sezone bio završni dodir za velike rezultate i trofeje ispred njih, koje je ostvario njegov nasljednik Rijkaard.

Barcelona se konsolidirala te je u preostalih 18 kola osvojila 32 boda, što joj je bilo dovoljno da stigne do šeste pozicije. Time je osigurala nastup u Kupu UEFA-e te je sačuvala jedinstveni rekord. Naime, Barcelona je jedini klub koji je od početka odigravanja europskih natjecanja, odnosno sezone 1955./56., kada se odigrao prvi Kup prvaka i Kup velesajamskih gradova, baš svake sezone nastupila barem u jednom od europskih natjecanja - Kupu/Ligi prvaka, Kupu UEFA-e, Kupu pobjednika kupova ili Kupu velesajamskih gradova.

Ni Real Madrid, ni Liverpool, ni Juventus ne mogu se, kao ni jedan drugi europski klub, pohvaliti takvim uspješnim nizom. 

Radomir Antić u Barceloni je bio vrlo kratko, ali je ostavio veliki trag. Klub i navijači, kao i ostali ljubitelji nogometa u Španjolskoj sigurno ga neće zaboraviti. 

Xavi, Iniesta, Thiago, Messi i Pique u La Masiji

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.