HAJDUK SPLIT

Zašto Hajduk ne može dati gol iz penala? Ovo mu se još nikada nije dogodilo

Foto: Igor Soban/PIXSELL

HAJDUK je u 19. kolu 1. HNL na Poljudu svladao Istru 1:0.

Utakmicu je obilježio sjajan start domaće momčadi koja je povela već u 16. minuti, ali onda se ukazala boljka koje se Hajduk ove sezone nikako ne može riješiti. Umut Nayir, koji je zabio prvi gol, promašio je penal.

Hajduk je promašio šest penala ove sezone. Toliko nije promašio u četiri posljednje sezone ukupno

Hajduk je ove sezone promašio čak šest penala, od deset koliko je za njega dosad dosuđeno u ligi. Nayir je bio četvrti igrač koji je promašio penal nakon Mije Caktaša koji ih je promašio tri te Jradija i Jaira koji su promašili po jedan.

Ove su sezone igrači u cijeloj ligi promašili deset penala, što znači da su Hajdukovi igrači promašili više nego sve ostale momčadi zajedno. Također, Hajduk nikad u povijesti HNL-a nije imao sezonu s ovoliko promašaja s bijele točke. Rekordna sezona po tom pitanju bila je 2007./08., kada su promašena tri penala (Cernat, Kalinić i Rukavina). 

Klub s Poljuda u prethodne četiri sezone promašio je ukupno pet penala, dok je ove sezone taj učinak nadmašio nakon polovice odigranih utakmica. Caktaš je u 76. minuti protiv Istre promašio penal u utakmici koju je Hajduk izgubio golom u 86. minuti. Jairo je protiv Gorice u sudačkoj nadoknadi promašio penal koji bi donio bod, a Jradi protiv Osijeka penal koji bi donio još dva. Hajduk je samo na penalima izgubio barem četiri, a potencijalno i šest bodova ove sezone.

Pogledajte što je trener Rijeke izgovorio o sucima i VAR-u

Najnepreciznija momčad Europe

Kada uzmemo u obzir sve lige Petice i HNL, Hajduk je po realizaciji penala najlošija momčad u Europi.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Isti postotak realizacije imaju Barcelona i Fulham, ali su oni svoje promašaje ostvarili na upola manje penala. Morali bi promašiti tri od sljedećih pet penala da budu barem jednako loši kao Hajduk, što je teško za očekivati. Milan je ove sezone apsolutni rekorder u ligama Petice po broju dosuđenih penala. Pucao ih je već 14, a tamošnja javnost i mediji propituju njegovu učinkovitost s obzirom na to da je zabio "samo" deset. I s takvim rezultatom, Milan je realizirao 30% više penala od Hajduka.

Što Hajduk može napraviti?

Teško je reći što je glavni uzrok ovog problema. Caktaš je u HNL-u zabio 25 penala uz osam promašaja. To znači da je zabio 75% penala, što je blago ispodprosječno u toj kategoriji u odnosu na očekivanje (penali se u prosjeku realiziraju s 80% uspješnosti). Činjenica da je ove sezone promašio već tri mogla bi utjecati na njegovu mirnoću i u narednim susretima. 

Hajdukovi treneri pokušali su s nova tri igrača, ali niti jedan od njih nije zabio penal i ne može se reći da je problem u samo jednom izvođaču, kojeg treba promijeniti. Igrači Bijelih imaju očiglednu psihičku blokadu zbog kojih učestalo rade pogreške u ključnim trenucima koji mogu prelomiti susret, u što svakako spadaju i penali. S obzirom na to da su ih promašili tri zaredom, pritisak na sljedećeg izvođača proporcionalno je mnogo veći. 

Ovakav broj promašaja na uzorku od deset penala teško se može objasniti čistom slučajnošću. Na Tramezzaniju je da izvođače na treningu stavi u uvjete što sličnijima onima za vrijeme utakmice. Primjerice, poznato je da Jose Mourinho daje svakom igraču da puca penal samo do prvog promašaja, kako bi na njega stavio što veći pritisak da ne smije promašiti.

Nerealizirani penali Hajduka samo su jedan od segmenata u kojem se vidi da ekipa emotivno i psihički nije na nivou na kojem bi morala biti. Godine loših igara, nezadovoljstva i generiranja negativne atmosfere stvorile su atmosferu tjeskobe oko Poljuda koja se prenosi i na igrače. Primjeri Adama Gyurcsa i Antonija Jakoliša pokazuju da se igrači Hajduka donekle opravdano boje svojih najžešćih navijača. Time se zatvara začarani krug u kojem u strahu od pogreške griješe puno više od očekivanja.

U ligi u kojoj je razlika između klubova u samo nekoliko bodova promašivanje penala je luksuz koji si nitko ne može priuštiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.