HRVATSKA _ ŠPANJOLSKA 20:22

Zašto je Hrvatska izgubila i što nakon Červara?

Foto: L. Stanzl, Pixsell

REZULTATOM 22:20 Hrvatska je izgubila svoje treće finale rukometnog Eura, a nakon Francuza i Danaca ovaj su put bolji bili Španjolci. Utakmica je bila čvrsta, tvrda i neizvjesna do samog kraja. Bio je to dvoboj u kojem se Hrvatska još jednom vratila nakon velikog rezultatskog deficita, pošto je u drugom poluvremenu gubila 16:12.

> Červar: Više neću voditi Hrvatsku 

Međutim, posljednja prednost Hrvatske bila je ona kod rezultata 19:18, iako se prilika ponovo nudila. Presudan je bio jedan detalj…

Obrana ponovo vrhunska

Utakmica se igrala u iznimno sporom tempu. Prvih 15-ak minuta, dok su i jedni i drugi mogli držati solidan intenzitet, igralo se prilično dobro i tada je padao gotovo pa gol po minuti. Do kraja utakmice taj je učinak pao gotovo do jednog pogotka u dvije minute, a tempo napada - kako jedne tako i druge momčadi - do kraja je bio gotovo pa nepostojeći.

Hrvatska je uputila 28, a Španjolska 27 udaraca, najmanje dosad na prvenstvu. Svi ti podaci svjedoče o dvije stvari - igrači su bili gotovo pa iznemogli, a obrane su bile jako dobre. Neki od igrača, kako hrvatski tako i španjolski, bili su u toliko lošem stanju da nisu mogli dobaciti ni loptu do gola.

Ni Hrvatska niti Španjolska nisu mogle kontinuirano i sistemski ostvarivati bilo kakvu napadačku prednost u igri šest na šest te su obje reprezentacije imale po nekoliko crnih rupa u kojima nisu postizale pogotke pet, čak i gotovo deset minuta u komadu.

U takvoj igri, bez jasne napadačke igre i koncepcije, presudila je samo jedna stvar.

Perez Vargas, španjolski junak

Presudio je vratar. Kako statistički, tako i po dojmu, Španjolska u polju nije igrala ništa bolje od Hrvatske. Štoviše, hrvatska je obrana protivnike prisilila na više tehničkih pogrešaka i teških šuteva, što bi dalo naslutiti da je bila čak i za nijansu bolja, dok su oba napada bila vrlo sterilna.

Međutim, španjolski vratar Perez Vargas sakupio je tri obrane više od hrvatskih vratara, a nije ni započeo utakmicu. Nakon što je čak prvih devet šutova završilo iza leđa Corralesa Rodala, španjolski je izbornik Jordi Ribera promijenio vratara, što se pokazalo ključnim trenutkom susreta. 

Do kraja utakmice Perez Vargas sakupio je osam obrana uz čak 42 posto uspješnosti, dok je hrvatski vratarski tandem ostao na mizernih 19 posto. Međutim, tajming tih obrana bio je jednako presudan kao i kvantiteta. Obranjen sedmerac Duvnjaku u ključnom trenutku i nekoliko zicera s krila i crte učinili su Vargasa ključnim čovjekom ovog finala.

Kada je utakmica ušla u svoju posljednju fazu, kod prednosti Hrvatske 19:18, Ašanin nije mogao obraniti nijedan sedmerac, a Šego je primio dva gola s preko devet metara, od kojih je jedan bio komičan pogodak. Kada je igračima malo ponestalo snage, nije bilo vratara koji bi to kompenzirao i obranio ono što se očekuje. Još jednom hrvatski vratari ostali su bez obranjenog sedmerca.

Taman za te tri Perezove obrane Španjolci su došli do pobjede.

Što dalje? 

Lino Červar najavio je odlazak, a Hrvatskoj predstoje jako teške kvalifikacije za olimpijski turnir. Obrana je bila povijesno dobra, a sljedećem izborniku ostaje da bolje razradi napadačku igru i stvori neka nova, bolja sistemska rješenja.

Ako uspije u tome, Hrvatska bi mogla otići i stepenicu više.