Zašto je potop Ajaxa odlična vijest za Dinamo?

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

ČETVEROSTRUKI prvak Europe Ajax proživljava najveću krizu posljednjih godina. Nakon što je momčad iz Amsterdama dugo bila pri dnu ljestvice nizozemskog prvenstva, uspjela se vratiti u sredinu, ali gostovanje u Rotterdamu u sklopu 29. kola nizozemske Eredivisije neće pamtiti po dobrome. Drugoplasirani Feyenoord im je utrpao šest komada i deklasirao ih 6:0. Od Hrvata u Ajaxu na klupi su bili Jakov Medić i Josip Šutalo, ali nisu ulazili u igru. Borna Sosa nije bio ni u zapisniku. Kod Feyenoorda je Luka Ivanušec igrao do 84. minute.

Ajax se trenutno nalazi na šestom mjestu poretka u prvenstvu Nizozemske s 45 bodova, što je bod manje od petoplasiranog NEC Nijmegena, a do kraja prvenstva ostalo je još pet kola. U finalu nizozemskog kupa 21. travnja sastaju se Feyenoord i NEC. Ako kup osvoji Feyenoord, peto mjesto u Nizozemskoj vodi u kvalifikacije za Europa ligu, a ako ga osvoji NEC, petoplasirani ide u kvalifikacije za Konferencijsku ligu (ako to nije baš NEC, dakako, pa se cijela tablica pomiče).

Za Dinamo je potencijalno vrlo važno da se dogodi jedan od sljedećih scenarija: da Feyenoord osvoji kup i Ajax na kraju sezone ne bude bolje plasiran od šestog mjesta ili da NEC osvoji kup i Ajax na kraju sezone ne bude bolje plasiran od petog mjesta (zaostaje sedam bodova za četvrtim AZ-om). Zašto?

Osvajanje kupa donosi mjesto u kvalifikacijama za Europa ligu

Već smo ranije pisali da osvajanje SuperSport Kupa ove sezone znači više nego ikad. UEFA je napravila velike promjene u sustavu kvalifikacija za europska natjecanja, a najvažnija za naše klubove je činjenica da osvajač Kupa neće ići u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, kao što je to bilo ove sezone, nego će ići u kvalifikacije za Europa ligu.

Konkretno, osvajač Kupa svoj će put početi u prvom pretkolu kvalifikacija za Europa ligu, u kojem sudjeluje 18 osvajača nacionalnih kupova u zemljama koje su rangirane od 16. do 33. mjesta na UEFA County Rankingu po nacionalnom koeficijentu. Važno je naglasiti da će ako osvajač prvenstva i Kupa Hrvatske bude ista momčad, mjesto osvajača Kupa u kvalifikacijama zauzeti drugoplasirani u prvenstvu, a ne finalist Kupa.

Iako Hajduk ima matematičke izglede da na kraju bude među prva dva, u ovoj bodovnoj situaciji u SuperSport HNL-u to bi bilo malo čudo i velika je vjerojatnost da će prve dvije ekipe na kraju biti Rijeka i Dinamo. Dakako, navijači Dinama nadaju se prije svega da će osvojiti prvenstvo i igrati kvalifikacije za Ligu prvaka, ali ako Plavi u tome ne uspiju, gotovo sigurno će biti drugi i, neovisno o rezultatu u finalu Kupa, ići u kvalifikacije za Europa ligu.

Dinamo može ući izravno u skupine Europa lige

Ulazak u kvalifikacije za Europa ligu može za Dinamo imati još veći benefit nego za ostale naše klubove koji su to mogli ostvariti. Naime, Dinamo ima velik koeficijent koji je godinama gradio i zbog toga bi bio nositelj u svim pretkolima te bi time imao nešto lakši put prema skupinama Europa lige.

Međutim, još je važnija činjenica da osvajač Konferencijske lige ima osiguran izravan plasman u skupine Europa lige. Ako taj osvajač ove sezone osigura mjesto preko svog nacionalnog prvenstva u Europa ligi ili Ligi prvaka (npr. Fenerbahče ili Aston Villa), tada izravno mjesto u Europa ligi dobiva klub koji ima najveći koeficijent u kvalifikacijama za Europa ligu.

U ovom trenutku taj klub je baš Dinamo i ako se dogodi scenarij u Konferencijskoj ligi koji je potreban, Dinamo će u slučaju da završi u kvalifikacijama za Europa ligu (ne bude prvak Hrvatske) ići izravno u skupine. Ajax je u ovoj priči iznimno bitan jer ima veći koeficijent od Dinama pa se moraju dogoditi jedan od dva scenarija s početka teksta da bi Dinamo imao ovaj benefit. Dakle, Dinamo navija protiv Ajaxa u prvenstvu i za njega je bolje da nizozemski kup osvoji NEC, a ne Feyenoord. Postoje i drugi klubovi koji mogu poremetiti planove Dinamu, kao što su Porto ili Club Brugge, ali Ajax je glavni kandidat.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.