VELIKA GALERIJA Žene Formule 1 - kršile su norme i obilježile sport

Foto: Getty Images

"ŽALOSNO je da smo napustili tradiciju", sa žaljenjem je konstatirao austrijski vozač te trostruki svjetski prvak Niki Lauda nakon što je koncem siječnja Formulin menadžment službeno priopćio kako djevojke s grida više ne spadaju u integralni dio najbržeg cirkusa na svijetu. 
 
Seksepilne hostese - koje su odbačene uz pojašnjenje kako svojom pojavom ne odgovaraju modernim društvenim normama - u predstojećim sezonama zamijenit će djeca. 
 
Odluka je izazvala dosta kritika. Mnogi se slažu s tezom kako je Formula 1 izgubila auru glamura koja ju je desetljećima osvjetljavala. Analitičari tvrde kako je pad televizijske gledanosti zajamčen, a mnogobrojni se fanovi ne mireći s odlukom opraštaju od ljepotica koje su obilježile Formulinu eru. Ipak, pojedine manjine - poput feminističkih udruga - poručuju kako je završeno razdoblje da se na žene gleda kao na paradne konje koje se seksualno objektivizira.
 
Grid girls, čuvene i kao pit babes te paddock girls, prema uvriježenoj tradiciji koncipiranoj zbog marketinških svrha, nošenjem oskudnih krpica promovirale su sponzore najelitnijeg automobilističkog svjetskog natjecanja. Usto, prije početka utrka držale su table ispisane imenima vozača, a po završetku trke špalirom bi odale priznanje najuspješnijima.
 
I ako su kršile društvene norme, obilježile su povijest jednog sporta. 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.