MEĐUNARODNI NOGOMET

Zlatna lopta pred američkim Kongresom: Dosta je, želimo biti plaćene kao muškarci

Foto: Miko Barbanell/Guliver Image

MEGAN RAPINOE, američka nogometašica i aktualna osvajačica Zlatne lopte svjedočila je pred američkim Kongresom. Danas je u SAD-u takozvani "Dan jednakih plaća", simboličan dan pokreta koji se zalaže za jednakost među spolovima kada je u pitanju naknada za rad.

Rapinoe: Ne želimo više čekati

"Ako se to može dogoditi nama koje smo u centru pažnje, onda se može dogoditi i bilo kojoj drugoj osobi koja je marginalizirana zbog spola. Ali ne moramo više čekati. Ne želimo nastaviti biti strpljive još stoljećima kako bi ovo prestalo", započela je Rapinoe pa dodala: "Možemo to promijeniti već danas, već sad. Samo moramo to dovoljno željeti."

"Equal Pay Day" obilježava se danas zbog simbolike. Naime, žene bi morale raditi sve do 26. ožujka kako bi zaradile koliko i muškarci za prošlu godinu, odnosno gotovo četiri mjeseca dulje. 

"Ono što smo naučili i što nastavljamo učiti je da ne postoji status, ostvarenje ili snaga koji vas mogu zaštititi od nejednakosti. Slabije smo plaćene i nikad ne možemo biti dovoljno dobre u ovome čime se bavimo kako bismo to promijenile", zaključila je.

Ženska reprezentacija SAD-a je prihvatila nagodbu, ali sad poduzima daljnje akcije

Nejednakost u plaći velika je tema u američkom sportu. Ženska nogometna reprezentacija već neko vrijeme pritišće savez s obzirom na to da ima bolje rezultate od muške reprezentacije, a svejedno je slabije plaćena.

Zbog toga su odlučile tužiti savez. Dio tužbe su uspjele riješiti na način da su prihvatile nagodbu, ali Rapinoe napominje kako na tome neće stati, nego će zadovoljštinu i dalje tražiti pravnim putem.

U američkoj se javnosti dodatno podignula prašina nakon što je jedan korisnik Twittera objavio sliku na kojoj su muška i ženska čekaonica u bubbleu u kojem se održava "march madness", tradicionalna završnica sezone sveučilišnih sportova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.