Znate li za prekrasan stadion koji je izgrađen u Gunji?

Foto: dblog.hr, GEplus

IAKO SE na njemu vjerojatno nikad neće igrati prvoligaške ili utakmice reprezentacije, NK Jadran iz Gunje može se pohvaliti vjerojatno najljepšim stadionom u Hrvatskoj, barem dok se ne izgradi onaj u Osijeku ili na Kantridi.

Tu slavonsku općinu 2014. godine potpuno je uništila poplava. Evakuirane su tisuće ljudi, stradale su kuće, gospodarski objekti, a nije se izvukao ni stari stadion NK Jadrana, kluba iz 4. lige. Voda je uništila kompletan inventar kluba koji je utakmice morao igrati u do 50 kilometara udaljenim okolnim selima.

U pomoć uništenoj Gunji prošle godine uključio se HNS, koji je preko UEFA-e i FIFA-e uspio izvući novac za obnovu stadiona "Luka Šokčević Šaljapin", odnosno izgradnju novoga s obzirom na to da se stari morao srušiti. U taj stadion i još nekoliko okolnih terena uloženo je oko milijun kuna, ali zdanje koje je izniklo u razrušenoj Gunji ostavlja bez daha.

Mali stadion kapaciteta 331 gledatelja i s natkrivenih stotinjak sjedalica ostavlja bez daha. Objekt je i svojevrsni spomenik tragediji koju je prošla Gunja s obzirom na to da je izgrađen od 12.000 cigli poplavom uništenih kuća. Fantastično zdanje djelo je arhitektonskog studija GEplus, a "krivci" su arhitekti Gorana Giljanović i Eugen Popović.

"Budžet je omogućavao isključivo zadovoljavanje osnovnih funkcija građevine uz minimalni prostor za rad na vizualnom segmentu objekta. Zbog manjka sredstava, nismo mogli ubaciti brojne tehnološke elemente pa smo fokus prebacili na arhitekturu i dodanu vrijednost koju ona može donijeti lokalnoj zajednici", rekla je Gorana za portal dblog.hr.

Stadion ima i novi travnjak te potpuno nove svlačionice, spremište, malu ambulantu, prostor za prodaju hrane i pića, a postavit će se i rasvjeta. Ovih dana dobio je i uporabnu dozvolu, a objekt je izgrađen za godinu dana. Fantastični mali stadion nominiran je i za nagradu Hrvatske komore arhitekata.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.