Znate li zašto brazilski izbornik nosi nadimak Tite?

Foto: Profimedia

PRAVO ime mu je Adenor Leonardo Bacchi, ali čovjeka koji će danas kao izbornik povesti reprezentaciju Brazila u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Hrvatske cijeli nogometni svijet zna po nadimku Tite. Za razliku od većine Brazilaca, kojima je nadimak izvedenica iz jednog od imena, on ga je dobio zahvaljujući pogrešci svog legendarnog prethodnika.

Luiz Felipe Scolari posljednji je izbornik koji je s Brazilom osvojio naslov svjetskog prvaka, još 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Mundijal se prvi put nakon toga vratio na azijsko tlo, a Titeovu momčad većina vidi kao apsolutnog favorita ovogodišnjeg izdanja. Njih dvojica upoznali su se dok je Bacchi bio dječak, a Scolari nastavnik tjelesnog u školi, piše The Athletic.

Scolari ga je zamijenio za drugog igrača

Scolari je u to vrijeme bio branič Caxiasa, ali ne osobito talentiran, zvali su ga Drvena Noga. Paralelno je radio kao nastavnik tjelesnog u školi Cristovao de Mendoza. Vodio je njenu nogometnu momčad, a na utakmici protiv škole Ginasio Guarani zapazio je jednog kuštravog dječaka, koji ga je impresionirao.

Mislio je da se radi o Altemiru Gaueru, kojeg su zvali Tite, ali prevario se. Tako ga je Scolari i oslovio. "Tite, Tite", povikao je. Taj poziv Bacchiju nije samo promijenio život nego i ime po kojem će ga znati cijeli svijet. Scolari ga je preporučio svom klubu Caxiasu i tako mu pokrenuo ozbiljnu nogometnu karijeru.