NBA

Zubac ima dva nova odlična suigrača. Clippersi napravili razmjenu s Portlandom

Foto: Profimedia

NEPUNIH tjedan dana prije završetka roka za razmjene igrača u NBA ligi (10. veljače) napravljen je najveći trejd ove sezone u kojem je Ivica Zubac dobio dva nova suigrača u LA Clippersima. Iz Portlanda su stigli pouzdani strijelac Norman Powell i izvrsni defenzivac Robert Covington.

Clippersi su Trail Blazersima poslali Erica Bledsoea, Justisea Winslowa, rookieja Keona Johnsona i izbor druge runde drafta 2025. godine, koji je originalno pripadao Detroit Pistonsima. U ovoj su razmjeni Clippersi nedvojbeno bolje prošli, ali pitanje je zašto su je napravili.

Samo nekoliko sati ranije trener Clippersa Tyronn Lue objavio je da se Kawhi Leonard najvjerojatnije neće vraćati ove sezone, nakon što je na ljeto operirao koljeno ozlijeđeno u doigravanju. Ni druga zvijezda kluba Paul George nije igrao posljednjih mjesec i pol dana zbog ozljede lakta i ne zna se kad će se vratiti.

Powell može nositi napad dok se zvijezde na vrate, a onda pomagati iz drugog plana

Bez dva superstara Clippersi se jedva održavaju na polovičnom učinku (27-27) i nipošto nisu kandidati za naslov prvaka, pa se moglo očekivati da će do kraja prijelaznog roka radije smanjiti troškove na plaće. Tankiranje im nema smisla jer njihov pick na ovogodišnjem draftu pripada Oklahoma Cityju.

No Clippersi su ipak odlučili krenuti u drugom smjeru te su u Powellu dobili igrača koji može nositi napad u izostanku Leonarda i Georgea te biti učinkovit kao igrač iz drugog plana kada se zvijezde oporave. Covington ima najslabiju sezonu karijere, ali je tip igrača koji zbog defenzivnih kvaliteta dobro dođe svakoj momčadi.

Clippersi zadržali najveće mlade talente

Za dva takva pojačanja Clippersi su Portlandu dali nepouzdanog i skupog Bledsoea, ne previše važne pričuve Winslowa te novaka Johnsona, najmanje korištenog od četvorice mladih igrača koji su dobivali priliku zbog izostanaka najboljih. Nisu se morali odreći ni Terancea Manna, ni Amira Coffeya, ni rookieja Brandona Bostona.

Blazersi su ovaj potez napravili prvenstveno iz financijskih razloga, kako bi se spustili ispod granice luxury taxa i izbjegli plaćanje golemog poreza u izgubljenoj sezoni koju su obilježile ozljede najvećih zvijezda Damiana Lillarda i CJ-a McColluma. 

Navijači Blazersa ogorčeni su ovim trejdom jer su prije godinu dana doveli Powella u zamjenu za Garyja Trenta Jr.-a, koji ove sezone rastura u Torontu, a sada su ga praktički pretvorili u Bledsoea, koji je danas osjetno slabiji igrač od obojice.

Statistike svih sudionika trejda

Norman Powell: 18.7 poena, 3.3 skoka, 2.1 asistencija, 45.6% šuta iz igre, 40.6% trice za 33 minute u 40 utakmica
Robert Covington: 7.6 poena, 5.7 skokova, 1.4 asistencije. 1.5 ukradenih lopti, 1.3 blokade, 38.1% šuta iz igre, 34.3% trice za 30 minuta u 48 utakmica
Eric Bledsoe: 9.9 poena, 3.4 skoka, 4.2 asistencije, 42.1% šuta iz igre, 31.3% trice za 25 minuta u 54 utakmice
Justise Winslow: 4.2 poena, 3.6 skokova, 1.4 asistencije, 44.7% šuta iz igre, 17.2% trice za 13 minuta u 37 utakmica
Keon Johnson: 3.5 poena, 1.4 skoka, 0.9 asistencija, 33.3% šuta iz igre, 27.3% trice za 9 minuta u 15 utakmica

Pročitajte više