Zvezda slaže megamomčad za Ligu prvaka. Već sada je najskuplja u povijesti

Foto: Profimedia

CRVENA ZVEZDA i prošle sezone je uvjerljivo osvojila naslov prvaka Srbije i treću uzastopnu dvostruku krunu. Zvezda je titulu osvojila bez poraza i s 22 boda prednosti u odnosu na Bačku Topolu, a u zadnje tri sezone srpskog prvenstva upisala je jedan jedini poraz.

No, puno važnije od toga je da će srpski prvak ove sezone izravno u Ligu prvaka i neće morati igrati kvalifikacije. Srbija će imati još jednog predstavnika, a to će biti TSC iz Bačke Topole koji kreće u 3. pretkolo LP-a, i to na "put neprvaka" na kojem mu prijete jaki protivnici.

Zvezda tih problema nema. Umjesto da se spremala za europske kvalifikacije, Zvezda je složila čitavu novu momčad za Ligu prvaka u koju će direktno, ako obrani naslov prvaka, ići i sljedećeg ljeta. Za početak je srpski prvak smijenio trenera i doveo Baraka Bakhara koji ga je prošle sezone s Maccabijem iz Haife izbacio baš u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Zvezda dovela sjajnog napadača kojeg su povezivali s Dinamom

Zvezda je jako dobro skautirala tržište i sjajno iskoristila činjenicu da je izravno u skupinama Lige prvaka. Tako je potpuno besplatno dovela Petera Olayinku, 27-godišnjeg Nigerijca koji je u praškoj Slaviji u 183 utakmice zabio 50 golova uz 26 asistencija, od čega većinu u zadnje dvije sezone.

Olayinki, koji prema Transfermarktu vrijedi pet milijuna eura, istekao je ugovor sa Slavijom. Njegov bivši klub je u dramatičnoj završnici ostao bez naslova prvaka, što znači da neće igrati Ligu prvaka, pa je Nigerijac karijeru odlučio nastaviti u Beogradu.

Stigao je još jedan Afrikanac. Kao slobodnog igrača Zvezda je dovela 25-godišnjeg Jean-Philippea Krassoa iz Obale Bjelokosti. Bivši napadač Saint-Etiennea nuđen je i Dinamu, ali je završio u Crvenoj zvezdi. Krasso je prošle sezone u 35 utakmica upisao 17 golova i 12 asistencija i bit će veliko pojačanje za srpskog prvaka koji se misli ozbiljno potući s elitom u Ligi prvaka.

Novi trener krenuo je u potpunu rekonstrukciju momčadi pa je iz Kopenhagena, također kao slobodan igrač, stigao novozelandski reprezentativac Marko Stamenić. On je veznjak kao i ganski reprezentativac Edmund Addo koji je za 400.000 eura došao iz Spartaka iz Subotice. Addo je tamo otišao ove zime zajedno još s nizom igrača iz Sheriffa iz Tiraspola.

Rekordna vrijednost momčadi

Uskoro bi trebao stići i Emmanuel Latte Lath, Atalantin 24-godišnji napadač koji je prošle sezone bio na posudbi u St. Gallenu i u 34 utakmice je zabio 16 golova uz četiri asistencije. Njega će Zvezda platiti tri milijuna eura. Osim toga, Bakhar je za 1.2 milijuna eura doveo Omrija Glazera iz Hapoel Beer Sheve na kojem je inzistirao.

Prema najnovijim podacima Transfermarkta, momčad Crvene zvezde vrijedi čak 70 milijuna eura, što je najveća vrijednost momčadi srpskog prvaka u povijesti. Usporedbe radi, Dinamova momčad vrijedi 109 milijuna.

U odnosu na zimski prijelazni rok Zvezda vrijedi 11 milijuna eura više, što je logično jer toliko vrijede Krasso i Olayinka koji su došli kao slobodni igrači. Najvrjedniji igrači u momčadi su 22-godišnji stoper Strahinja Eraković te crnogorski veznjak Mirko Ivanić. Obojica vrijede po devet milijuna eura.

Zadržali mladu zvijezdu

Erakovića se povezivalo s ruskim Krasnodarom koji je bio spreman platiti deset milijuna eura, ali su Bakhar i ekipa uvjerili mladog stopera da mu je bolje da ostane u Zvezdi barem do zime. Ni njemu se nije pretjerano išlo u izoliranu Rusiju, a željeli su ga Valencia, Cadiz i Wolfsburg, ali nisu nudili koliko je Zvezda tražila.

Ne samo da je složila bolju momčad nego što je imala prije nego je uspjela i smanjiti budžet za plaće za 3.5 milijuna eura. Milan Borjan poslan je na posudbu u Slovan iz Bratislave koji je preuzeo njegovu plaću. Aleksandar Pešić prodan je u Ferencvaros za 1.2 milijuna eura, a Pankov je pušten u Legiju iz Varšave.

Zvezdini navijači oduševljeni su poslom koji je klub napravio ovog ljeta. Na društvenim mrežama i na službenim objavama klub su zatrpali porukama podrške i odobravanja i može se reći da u Beogradu vlada prava euforija oko nove Zvezdine sezone.