Zvijezda Hrvatske otvoreno o najvećem problemu: "Ritam turnira ubija rukomet"

Foto: Index

NA pripremama su bili dva tjedna. Neki igrači priključili su se u drugom dijelu, a neki su otpali s Babićeva popisa. Nakon previše problema i previše otkaza, izbornik Željko Babić u Francusku u srijedu, u 9 sati, vodi 16 odabranih, točnije 16 onih koji su se dosad izvukli bez ozljeda.

Najveća novost je ta da putuju s trima vratarima, Stevanovićem, Ivićem i Pešićem, a još se ne zna kojih od njih će biti prvi Babićev izbor. No puno se očekuje od Ivana Stevanovića koji je u Poljskoj na nekim utakmicama izvrsno branio, u Riju je bio vrlo dobar i u Francuskoj će biti jedna od glavnih naših uzdanica.

"Dobro je da smo trojica, jer će jedan ovo teško izgurati"

"Dobro se osjećam, ali imam već i godina i teško mi se regenerirati iz utakmice u utakmicu. Neke će se igrati i dan za danom pa će morati još netko uskočiti", dodao je naš golman.

Njemu i još nekim igračima ovo je treći turnir u 365 dana: Europsko prvenstvo u Poljskoj, Olimpijske igre i sad Svjetsko prvenstvo. Brutalni ritam turnira i natjecanja uzeo je danak i u hrvatskoj reprezentaciji koja u Francusku ide bez ozlijeđenih Marka Kopljara i Marina Marića, Slišković ima mononukleozu, a Čupić ne putuje zbog obiteljskih razloga.

Na popisu su jedva zaliječeni Mandalinić, Mamić i Stepančić, a Duvnjak nije trenirao deset dana zbog ukočena vrata.

 "Strašan je to ritam i ozbiljan problem. Pa mi sa Zagrebom igramo praktički svaki drugi ili treći dan. SEHA liga, Liga prvaka, domaće prvenstvo... A u pauzama imamo ili pripreme reprezentacije ili turnire. Mislim da u dvije godine nismo imali deset ili 15 dana odmora", požalio se Stevanović na ritam utakmica u rukometnoj sezoni, što je postao veliki problem tog sporta.

Reprezentacije svake godine igraju jedno veliko natjecanje, dolazi do hiperinflacije turnira i navijači više praktički ne mogu ni pratiti ni upamtiti sve osvojene medalje. Na neki način tako se i banaliziraju svi uspjesi.

"Apsolutno. Nešto se mora hitno napraviti. Ovo je previše i za ljude koji gledaju rukomet i za nas koji ga igramo. Vodeći ljudi u svjetskom i europskom rukometu moraju se pozabaviti tim problemom jer ovako neće moći dovijeka", rekao je Stevanović.

Samo da izbjegnemo Dance u osmini finala

No i takva, pokrpana hrvatska reprezentacija ima, barem na papiru, solidnu priliku proći do četvrtfinala. Naši su u skupini s Njemačkom, Bjelorusijom, Mađarskom, Čileom i Saudijskom Arabijom. Prve četiri momčadi prolaze u osminu finala, a naša skupina križa se s onom u kojoj su Katar, Danska, Švedska, Egipat, Bahrein i Argentina.

"Imamo dobru skupinu i dobra križanja nakon prvog kruga. To je odlično pa trebamo to iskoristiti. Ključno je to da ne bude više ozlijeđenih igrača jer ne znam što ćemo onda. Dobro je što idemo nas trojica golmana jer ću ja teško izvući cijeli turnir, puno je to utakmica", kaže Stevanović uoči puta na Svjetsko prvenstvo koje naši otvaraju u petak protiv Saudijske Arabije.

"Francuzi i Danci su, jasno je, najveći favoriti za zlato. Nešto će se možda pitati i Nijemce, ali mislim da su ove dvije reprezentacije na samom vrhu. Francuzi su domaćini, imaju fantastičnu ekipu, a Danci su se pokazali u Riju. Uvijek je tu istih pet, šest reprezentacija koje su favoriti, ali ove dvije se ističu", zaključio je Stivi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.