Njemačka mu je idiotska, Britanija islamistička. Ovo Trumpova desna ruka misli o EU

Foto: EPA

J.D. Vance, novi kandidat bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za potpredsjednika, ima puno toga za reći o Europi.

Nominacija 39-godišnjeg senatora iz Ohija izazvala je paniku među diplomatima s ove strane Atlantika jer je zagovornik američkog izolacionizma i oštar kritičar pomoći Ukrajini.

Što bi izbor Vancea za potpredsjednika u Americi mogao značiti za Europu? Od "idiotske" Njemačke do "islamističkog" Ujedinjenog Kraljevstva... Politico je pobrojao njegove izjave o Europi.

O Europskoj uniji

Vance je bio oštar kritičar Bruxellesa zbog njegove odluke da zadrži sredstva za pomoć Mađarskoj i Poljskoj uslijed zabrinutosti oko demokracije i vladavine prava.

"Znate, EU je zadržala milijarde dolara obećane pomoći Mađarskoj zbog njezinih stavova o Ukrajini. Oduzeli su milijarde dolara obećane pomoći prethodnoj vladi u Poljskoj zbog stavova konzervativne poljske vlade", rekao je u intervjuu u veljači.

"To nije poredak temeljen na pravilima. To je Europa, iz Bruxellesa i Berlina, koja nameće liberalne imperijalističke stavove ostatku kontinenta."

O Mađarskoj

Poput Trumpa, Vance je govorio pozitivno o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i predložio da se ugleda na njegovu socijalnu politiku.

"U Mađarskoj pod Orbanom nude kredite mladim bračnim parovima ako ostanu zajedno i imaju djecu. Zašto to ne bismo mogli učiniti ovdje? Zašto zapravo ne bismo promovirali formiranje obitelji?" rekao je konzervativnom think-tanku 2021. godine.

Vance je također pozvao na "de-woke-ifikaciju" škola i citirao Orbana kao inspiraciju u gostovanju na desničarskom podcastu prošlog rujna.

"Što učiniti u ministarstvu obrazovanja? Pa učinite ono što je Viktor Orban učinio u Mađarskoj kad je rekao: 'Više ne smijete podučavati kritičku rasnu teoriju, više ne smijete podučavati rodnu ideologiju… Ne možete to raditi ako želite dobiti ijedan dolar državnog novca.'"

O Poljskoj

Vance je napao Donalda Tuska nakon što je poljski premijer kritizirao republikance zbog blokiranja američke pomoći Ukrajini u veljači ove godine.

"Novi vođa Poljske uhićuje političke protivnike i duguje sigurnost svoje zemlje velikodušnosti moje", napisao je Vance u objavi na društvenim mrežama. "Mogao bi pokazati malo zahvalnosti ili barem smanjiti svoje autoritarne impulse."

Pozvao je Bidenovu administraciju da odgovori na reforme državnih medija Tuskove vlade, koje uklanjaju lojaliste koje je postavila konzervativna vlada.

"Pozivam vas da potaknete novu poljsku vladu da preispita sve postupke koji bi mogli potkopati slobode koje cijene i poljski i američki građani", rekao je u siječnju.

U intervjuu za CNN prošlog prosinca rekao je da je "Poljska pretjerano zabrinuta zbog ruske agresije",

"Ideja da Putin može marširati do Poljske ili Berlina je smiješna", rekao je.

O Njemačkoj

Vance je njemačku vojsku nazvao katastrofalnom, a energetsku politiku idiotskom. 

"Ponašanje Njemačke u ovom ratu je sramotno i uvredljivo je za naše birače da previše republikanaca to podržava. Sva njihova obećanja su se pretvorila u smeće", bjesnio je na društvenim mrežama u ožujku prošle godine.

"Zašto američki porezni obveznici subvencioniraju idiotsku njemačku energetsku politiku i slabu obrambenu politiku? Misterij."

Vance je ponovno napao njemačke obrambene sposobnosti u eseju za Financial Times u veljači.

"Njemačka svake godine troši znatno više od Francuske na obranu, s malo rezultata. Francuska vojska uključuje šest vrlo sposobnih brigada za kombiniranu borbu, ali Bundeswehr jedva može sastaviti jednu borbeno spremnu brigadu", rekao je.

"Njemačka je najvažnija ekonomija u Europi, ali se oslanja na uvoznu energiju i posuđenu vojnu snagu."

Vance je također komentirao rastuću popularnost krajnje desnice u Njemačkoj u intervjuu u veljači, tvrdeći da "AfD-u ide dobro zbog rastućeg otpora masovnoj migraciji".

O Velikoj Britaniji

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy ubraja Vancea među svoje prijatelje, ali to nije spriječilo američkog senatora da kritizira Veliku Britaniju i nazove je "islamističkom zemljom". 

"Moram napasti Veliku Britaniju i reći samo još jednu stvar. Nedavno sam razgovarao s prijateljem o jednoj od velikih opasnosti u svijetu, naravno, nuklearnoj proliferaciji", rekao je na konzervativnoj konferenciji prošlog tjedna.

"Razgovarali smo o tome koja će biti prva istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje i rekli smo, možda je to Iran, znate, možda Pakistan, i onda smo konačno odlučili - možda je to zapravo Velika Britanija s obzirom na to da su laburisti upravo došli na vlast."

O Italiji

Čak ni krajnje desna talijanska premijerka Giorgia Meloni nije mogla izbjeći Vanceovu kritiku.

"Meloni je bila potpuna katastrofa kad se radilo o stvarnom smanjenju migracija u Italiji", rekao je Vance u veljači.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.