Predsjednik Venezuele odredio da Božić počinje 1. listopada

Foto: EPA

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro donio je odluku da će Božić u zemlju doći tri mjeseca ranije. Venezuelom su se nakon predsjedničkih izbora u srpnju proširili prosvjedi. Domaća oporba i dio međunarodne zajednice sumnjaju u službene rezultate prema kojima je Maduro osvojio treći mandat na čelu zemlje. 

Usred političke krize i uhićenja tisuća njegovih kritičara, čini se da se bivši vozač autobusa koji je postao političar pokušava prebaciti fokus, piše Sky News

"Rujan je i već miriše na Božić. Zato ću ove godine, kao način odavanja počasti svima vama, i u znak zahvalnosti, odrediti prijevremeni Božić za 1. listopada", rekao je 61-godišnji Maduro u ponedjeljak navečer tijekom svoje tjedne televizijske emisije.

Kritike iz vjerskih krugova

Venezuelanska biskupska konferencija narednog je dana kritizirala navedenu najavu, upozorivši da se blagdan "ne smije koristiti za političke ili propagandne ciljeve". Ni građani nisu oduševljeni predsjednikovom najavom. 

"Božić bi trebao biti vrijeme radosti, obiteljskih okupljanja, zabava, darova. Ali bez novca i s ovom političkom krizom, tko može vjerovati da će Božić doći tako rano?", upitao je José Ernesto Ruiz, 57-godišnji uredski službenik iz Caracasa. 

Inés Quevedo, 39-godišnja tajnica i majka dvoje djece, dodala je: "Svi smo zabrinuti kako ćemo staviti hranu na stol, kako ćemo platiti autobus, poslati djecu u školu i kupiti lijekove kad nam zatrebaju. Mislim da nam neće popraviti plaće niti isplatiti božićnice." Minimalna plaća u Venezueli nije se mijenjala od 2022. i iznosi 130 bolivara mjesečno ili oko 3.20 eura. 

Ovo nije prvi put da je Maduro najavio rani dolazak Božića. Učinio je to tijekom pandemije koronavirusa, ali tada Božić nije došao ovako rano. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.