Rusi tvrde da je njihov tenk preživio napad Javelinom. Istina je nešto neugodnija

Foto: X

Nova snimka s fronte u Ukrajini nudi rijedak uvid u unutrašnjost ruskog tenka u akciji. Rusi kažu kako snimka prikazuje tenk T-90M u koji je udario Javelin. Dolazi do vatrene eksplozije, ali posada nastavlja dalje i vraća se na sigurno nakon obavljene misije.

Je li to veliki uspjeh onoga što Putin naziva "najboljim tenkom na svijetu"? Možda i ne. Interpretacija vojnih analitičara znatno se razlikuje od one Rusa, a temelji se na lošem streljivu umjesto na napadu neprijatelja, piše u svojoj analizi Forbes.

T-90M Breakthrough

T-90M Breakthrough je najmoderniji i najnapredniji ruski borbeni tenk. Većinu ruske flote tenkova čine modernizirani tenkovi T-80, T-72, čak i T-62, od kojih su neki proizvedeni još 1960-ih godina. Tenkova T-90M ima tek nekoliko, a oni su opremljeni termalnim kamerama, laserskim daljinomjerima i balističkim računalom koje je usporedivo sa zapadnim modelima, kao i najboljim oklopom i topom od svih ruskih tenkova.

Ipak, oni imaju i jednu nesretnu manu: kupola se ponekad nakon udara nekontrolirano vrti, moguće zbog greške u novom mehanizmu rotacije.

Rijetko je dobiti uvid u to kako T-90M izgleda iznutra, što znači da ova snimka - navodno snimljena GoPro kamerom jednog od vojnika - daje zanimljive informacije. Originalno je objavljena 12. lipnja na Telegram Kanalu In The Light of Events. Na početku čujemo strojnicu tenka kojom se upravlja iznutra. Strojnica gađa mete u udaljenoj zgradi, a na snimci se vidi pogled iz termalne kamere zapovjednika.

S desne strane gledatelja nastaje plamen i netko kaže "opa", a potom i "ugasi, ugasi." Plamen nestaje nakon nekoliko sekundi, bez ikakvih znakova korištenja vatrogasnih aparata.

Rusi kažu kako vidimo sljedeće: "Dečki su primijetili lansiranje Javelina iz stambene zgrade... iskoristili su sustav ‘zastora’ i uspješno napustili poziciju ispaljivanja. Na temelju snimke možemo zaključiti kako je raketa eksplodirala na dijelu krova, ali nije izazvala ozbiljnu štetu. Tenkisti su ubrzo ugasili vatru i napustili poprište bitke."

Neki aspekti ove priče imaju nekakvog smisla. Tenk T-90M zaista ima laserski detektor imena Štora (Zastor) koji šalje upozorenja kada neprijatelj nišani vozilo. Tenk ima i niz lansera dimnih granata koji ga štite, a Javelin je vrsta projektila koja obično pada na krov vozila.

Što se zaista dogodilo

Američki Javelin je projektil s infracrvenim navođenjem i pametnim termalnim tragačem koji locira metu. On nema lasersko navođenje, što znači da ne bi mogao izazvati aktivaciju sustava za detekciju Štora. Dimne granate tenka područje oko vozila prekrivaju gustim, vrućim dimom koji blokira i vizualno i termalno promatranje, ali na snimci vidimo snimke termalne kamere koje dokazuju kako izvan tenka dima nema, što znači da se ne može dokazati kako su granate aktivirane.

Ipak, najveći dokaz je trenutak u snimci kada krene paljba iz glavnog topa tenka. Vatra u kupoli pojavljuje se nekoliko sekundi nakon otvaranja. Komentatori na internetu odmah su shvatili što se zaista dogodilo. "Tenk nije pogođen, vatru je izazvao povratni plamen", napisao je jedan komentator na X-u.

U članku o povratnom plamenu u časopisu Armor američke vojske instruktor Will Darnell objašnjava: "Povratni plamen je, jednostavno rečeno, nepotrošeno gorivo iz streljiva koje se pomiješa s kisikom, stvarajući vatrenu kuglu nakon ispaljivanja streljiva."

Kada top tenka ispali streljivo, svo gorivo bi trebalo izgorjeti u eksploziji koja projektil tjera van cijevi. Ipak, ako gorivo izgori samo djelomično, pojavit će se ostatak vrućeg materijala koje za paljenje treba kisik. To gorivo može se vratiti u unutrašnjost tenka kada posada otvori poklopac kako bi ubacila novi projektil. Efekti izgledaju zastrašujuće, ali nisu nužno katastrofalni.

"Te vatre zapravo su dijelovi goriva koji su ostali u cijevi zbog lošeg ili loše skladištenog goriva", kaže analitičar OSINT-a pod nadimkom Trost. Bljesak plamena nije toliko opasan kao popratni plinovi.

"Velika količina plina može ući u unutrašnjost vozila i on ih može otrovati", objašnjava Trost. Konkretno se radi o ugljičnom monoksidu.

Ovaj problem nije rijedak. Niže možete vidjeti primjer koji se dogodio u tenku Abrams.

Mijenjanje ploče

Kada je postalo očito da nitko ne vjeruje originalnoj priči, Rusi su počeli mijenjati ploču.

Dan nakon objavljivanja prvotnog narativa kanal In The Light Of Events ponudio je novo "objašnjenje": "Javelin je izgubio navođenje i udario tamo gdje je bio dim. Dim od eksplozije uletio je natrag u vozilo, a nekoliko komada uletjelo je kroz top u kupolu."

Istovremeno, ruski bloger nadimka Tavria iz Hersona ponudio je alternativnu verziju. Njoj je u temelju poseban kamuflažni prekrivač Nakidka (Plašt) koji bi trebao zbuniti sustave termalnih kamera poput onog koji se koristi u Javelinima. Tavria kaže kako je "dio zapaljenog ‘plašta’ uvučen u cijev" i kako je to vatra vidljiva na snimci.

Kontradiktorne verzije ne pomažu. Nijedna od njih nema smisla u usporedbi s jednostavnim i očitim objašnjenjem povratnog plamena. Ipak, čini se kako je ovo dio šireg trenda u Rusiji u kojem se greške tenka T-90M interpretiraju kao priče o uspjehu.

"T-90M se vraća natrag nakon što ga je pogodio FPV dron", natpis je ispod jednog videa tenka zapaljenog iza jednog kotača. Ta verzija drugdje na društvenim mrežama dobila je i nastavak: "Tenk je navodno preživio tri udara FPV dronom."

Čini se kako je ovih dana za Ruse uspjeh svaki slučaj u kojemu im je tenk samo oštećen, a ne i uništen malenim dronovima, ili onaj u kojemu posadu ne uguši loše streljivo.

Čini se da ne postoji nijedna snimka koja bi prikazivala tenkove T-90M koji zapravo uništavaju mete ili pobjeđuju u bitkama. Istovremeno, Ukrajinci konstantno objavljuju brojne snimke koje prikazuju uništavanje ovih tenkova, uglavnom uz pomoć malenih, eksplozivnih dronova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.