Rakar: Ovo što je Rimac pokazao je totalni SF. To je samo pravdanje EU novca

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

MATE Rimac jučer je predstavio robotaksije nazvane Verne. Iako je Rimac obećao da će pokazati robotaksi, javnost nije uspjela vidjeti kako vozi, već samo njegov izgled. Tijekom predstavljanja je Rimac dva puta pokušao pozvati robotaksi na pozornicu putem aplikacije, ali auto nije nijednom došao. 

VIDEO Rimac nije pokazao robotaksi, dvaput ga zvao, nije došao. "Bio je problemčić"

Na predstavljanje su došli i premijer Andrej Plenković te ministar prometa Oleg Butković. Rimac je za robotaksije dobio 179.5 milijuna EU novca (dakle, javnog novca), no cijeli projekt, kako smo pisali, probio je niz rokova, a neka su obećanja, poput broja robotaksija na zagrebačkim ulicama pri pokretanju usluge, drastično srezana. 

Rakar: To je totalni science fiction

Informatički stručnjak i politički konzultant Marko Rakar za Index je kazao kako je jučerašnje predstavljanje robotaksija totalni science fiction. 

"Jučerašnja prezentacija je samo formalno ispunjavanje zahtjeva radi pravdanja EU novca. Totalni SF, neskriveni. On je primio javni novac bez ikakvih natječaja i sukladno tome on ima obvezu u određenim rokovima pokazati određene rezultate. Meni je to izgledalo kao da je ova prezentacija pokušaj da se nešto demonstrira. Što će to biti, to ćemo tek vidjeti", mišljenja je Rakar. 

Iz tvrtke Verne kazali su kako unutrašnjost vozila ima više prostora nego u Rolls-Royceu, a dizajniran je da podsjeća na dnevnu sobu. Dodali su kako ne postoji upravljač ni papučica za vožnju jer je vozilo namijenjeno isključivo autonomnoj vožnji. Javnost još uvijek ne zna kako robotaksi izgleda u vožnji, a Rimac je jučerašnji neuspjeh opravdao problemima s kočnicom. 

"Na stranu ta tehnološka ograničenja za koja tvrde da ih oni mogu riješiti, iako ih nitko na planetu nije uspio riješiti. Mimo toga, taj auto ne izgleda baš funkcionalno za jedan taksi. On je dizajniran i predstavljen kao luksuzni taksi. 

Puno energije su posvetili tome da se objasni kako je to lijepo i luksuzno dizajnirano. Međutim svatko tko se vozio u taksiju bilo gdje u svijetu, a ne samo kod nas, zna da se taksi-vozila voze na kratkim udaljenostima, a jedina im je funkcija da vas dovedu od točke A do točke B. 

Luksuz, miris u kabini, zatamnjivanje stakala ili Xbox igrice dok se vozite u taksiju su jednostavno besmisleni. To je apsolutno suprotno svakoj namjeni. Nitko nikad nije i neće igrati igrice dok se vozi taksijem", rekao je. 

"Robotaksi neće biti na ulici do 2026., a kad bude, to neće biti Verne"

Tvrtka Mate Rimca Project 3 Mobility dobila je bespovratno oko 180 milijuna eura za razvoj autonomnog vozila pete razine, a Rakar smatra kako ta razina ne postoji.

"Autonomija pete razine ne postoji. S tim priča počinje i završava. Što god oni pokušali demonstrirati, to ne postoji, toga nema. Robotaksiji sigurno neće voziti zagrebačkim ulicama do 2026. godine. Možda to bude za 15 godina, ali sada ne. 

Kada se eventualno dogodi, to sigurno neće biti ovo vozilo zato što je ovo vozilo preskupo da bude taksi. Možda će sličiti na ovo, ali to vozilo će sasvim sigurno biti drugačije. Nijedna taksi služba neće kupiti takav taksi. Toga su svjesni svi, kao i Rimac."

"Nije Rimac ni prvi ni posljednji koji pokušava simulirati nešto"

Na predstavljanju je Rimčev auto, koji se nalazio na središnjem dijelu pozornice, bio udaljen par desetaka metara, a na jednoj od fotografija s predstavljanja vidi se da iza zastora, pored automobila, stoji muškarac koji u rukama ima nešto što podsjeća na joystick, odnosno bežični kontroler. 

O tome se povela rasprava na forumima i na društvenim mrežama. Ljudi se pitaju je li se robotaksijem, za koji je i jučer obećano da će voziti bez ljudske asistencije, pokušalo upravljati daljinskim upravljačem. 

"To je uobičajena situacija. Nije Rimac ni prvi ni posljednji koji pokušava simulirati nešto, a da ustvari u pozadini sasvim netko drugi upravlja time. Nitko ne zna što se točno dogodilo. Možda je vozilo bilo programirano da se provoza par desetaka metara, ali je odlučilo ne raditi. 

Ovo što smo vidjeli svakako nije vozilo, nego maketa, to nema nikakve veze s produkcijskim vozilom. Njega nitko na svijetu ne proizvodi, ovo je jedan jedini primjerak, a vjerojatno će tako i ostati", zaključio je Rakar. 

***

Projekt Robotaksi pratite iz dana u dan na adresi: www.index.hr/afere

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.