Detalji akcije Uskoka u tri grada. Među uhićenima poznati pripadnik krim-miljea

Ilustracija: Marin Tironi/PIXSELL

Danas je provedena akcija Uskoka na području Zagreba, Splita i Bjelovara. Prema prvim informacijama, akcijom je obuhvaćeno najmanje sedam osumnjičenih koje se tereti za utaju poreza i pranje novca.

Porez su utajivali preko lanca tvrtki, metodom tzv. nestajućeg trgovca. Riječ je o metodi koja godišnje Europskoj uniji napravi štetu od preko sto milijardi eura, doznaje N1. Uskok i policija tijekom sutrašnjeg dana trebali bi službeno potvrditi koliko je štete u ovom slučaju napravljeno hrvatskom budžetu.

Pranje novca

Osim što ih se povezuje s utajom poreza, ove osumnjičene tereti se i za pranje novca. N1 sada doznaje da su novac izvučen iz domaćih tvrtki prosljeđivali off-shore kompanijama te preko njih kupovali kriptovalute. To je, dakle, bio jedan od načina skrivanja ilegalne zarade.

Inače, među osumnjičenima je bio i čovjek koji je u krim-miljeu od ranije poznat po financijskim prevarama.

Šverc droge

Lani je završio pod istragom zbog sudjelovanja u trgovini drogom iz Španjolske, a nakon što je uhićen u BiH, nedavno je izručen Hrvatskoj. Vrlo brzo nakon pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, no sada su mu istražitelji opet pokucali na vrata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.