Vučić: Ako Crna Gora donese rezoluciju o Jasenovcu, čestitam im

Foto: Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je imao jedan od svojih brojnih televizijskih nastupa. Ovaj put na Pinku.

Komentirao je "Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu", koju prosrpske snage u Crnoj Gori žele progurati u crnogorskom parlamentu. 

"Da budemo potpuno jasni, čujem da se žale na pritisak Beograda. Hoću reći da lažu, nijednom ih nisam nazvao, nisam im ništa tražio. Nisam ja spomenuo rezoluciju o Jasenovcu, već oni, i na svakom mjestu govore kako smo mi bili nekorektni po pitanju rezolucije o Srebrenici. Zamislite, uzmete motku, 50 puta me udarite, razbijete mi lubanju i kažete, stvarno je bio nekorektan jer se sve vrijeme pomicao na lijevu stranu. Oni kažu da su djelovali protiv Srba, imali su zlonamjerne amandmane, ali svejedno su ljuti jer je Srbija to zamjerila, a mi nismo uputili notu, samo smo rekli što se dogodilo. Ali mi smo krivi zato što smo rekli da nismo oduševljeni", rekao je.

"Ako donesu tu rezoluciju, čestitam im, ako je ne donesu, potvrdit će se ono što sam govorio, da je neće donijeti. Ako je donesu, ja ću reći: Izvinite, moja procjena je bila pogrešna. Nemam nikakav problem, kod mene su stvari jasne. Očekujem da je ne donesu, a ako je donesu, čestitat ću im", dodao je. 

Sutra se glasa o rezoluciji o Jasenovcu, najavljen žestok odgovor Hrvatske

Predsjednik crnogorske skupštine, prosrpski političar Andrija Mandić službeno je predložio da se u dnevni red sutrašnje sjednice parlamenta uvrsti i prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Mandićev prijedlog proširenja dnevnog reda rezolucijom o Jasenovcu u petak treba podržati 41 od ukupno 81 zastupnika u parlamentu Crne Gore. 

Na namjeru Mandića da iskoristi mogućnost dopune dnevnog reda 24 sata prije održavanja sjednice upozoravala je crnogorska oporba ustvrdivši da vlast tako pokušava izbjeći javnu raspravu o rezoluciji o Jasenovcu.

Njezinim bi usvajanjem populistički Pokret Europa sad, premijera Milojka Spajića, trebao smiriti i zadovoljiti proruski i prosrpski dio vladajuće strukture u Crnoj Gori, nakon što je njegova vlada u UN-u podržala Rezoluciju o Srebrenici. I njegovi zastupnici dali su potpis za rezoluciju.

U diplomatskim krugovima u Podgorici špekulira se da bi hrvatski odgovor na eventualno crnogorsko usvajanje rezolucije u Jasenovcu mogao biti žestok te se tvrdi da njezino usvajanje Hrvatskoj ne bi politički i diplomatski štetilo, ali bi Crnoj Gori moglo. 

Hrvatska do sada nije usporavala put Crne Gore u EU, već je pomagala susjednoj državi da napreduje prema punopravnom članstvu. No nakon što je rezolucija o Jasenovcu ušla u parlamentarnu proceduru, Zagreb je oštro zaprijetio da će njezino usvajanje usporiti crnogorsku ambiciju da postane punopravna članica EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.