Rusija prijeti nuklearnim oružjem zbog američkih raketa u EU: "Ništa nije isključeno"

Ilustracija: MidJourney

Službena Moskva je danas poručila da ne isključuje postavljanje projektila, uključujući one s nuklearnim bojevim glavama, kao odgovor na američko raspoređivanje dalekometnih raketa u Njemačkoj. 

To je potvrdio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, piše ruski Interfax, a prenosi Europska pravda.

"Ne isključujemo nijednu opciju"

Rjabkov se u intervjuu osvrnuo na izjave njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa, koji je rekao da će američke rakete koje će biti postavljene u Njemačkoj biti konvencionalne, odnosno nenuklearne. Na pitanje razmišlja li Rusija o raspoređivanju nuklearnih projektila Rjabkov je rekao: "Ne isključujemo nijednu opciju."

Ruski dužnosnik je također optužio Njemačku i SAD za "potpuno napuštanje sustava sporazuma o kontroli naoružanja".

"Naš izbor odgovora treba biti najširi mogući"

"U ovom slučaju, uzimajući u obzir agregatne sposobnosti zemalja članica NATO-a, moramo kalibrirati svoje odgovore izbjegavajući interne provjere što, gdje i kada nešto može i treba li biti raspoređeno. To znači da naš izbor odgovora treba biti najširi mogući", rekao je visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

 

Tijekom nedavnog summita NATO-a u Washingtonu objavljeno je da su Sjedinjene Države i Njemačka, između ostalog, dogovorile raspoređivanje dalekometnih projektila tipa Tomahawk u Njemačkoj kako bi ojačale odvraćanje i zaštitile svoje NATO saveznike.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je plan za raspoređivanje američkih projektila dugog dometa u njegovoj zemlji. Scholz je rekao da se odluka "savršeno uklapa u sigurnosnu strategiju njemačke vlade".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.