Zelenski: Bit će teško s Trumpom ako postane predsjednik, ali mi smo vrijedni radnici

Foto: BBC

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da će biti teško raditi s Trumpom, ako bude ponovno izabran za američkog predsjednika, ali da su Ukrajinci vrijedni radnici.

U ekskluzivnom intervjuu za BBC u Londonu, Zelenski je rekao da je spreman raditi s bilo kim tko bude predsjednik Amerike. 

Prije nekoliko dana, Trump je najavio senatora iz Ohija JD Vancea kao svog potpredsjedničkog kandidata na izborima u studenom.

Zelenski: Možda Vancea nije briga za Ukrajinu, ali moramo nastaviti raditi s Amerikom

39-godišnjak je rekao da "ga nije briga što se događa s Ukrajinom". Ova nominacija je obnovila strahove da bi se američka predanost Ukrajini mogla smanjiti ako se Trump vrati u Bijelu kuću.

"Možda ga stvarno nije briga, ali moramo raditi s Amerikom", rekao je Zelenski za BBC. Ukrajinski lider je u Velikoj Britaniji radi sastanka Europske političke zajednice, gdje je održao govor.

Ranije se sastao s britanskim premijerom Keirom Starmerom, koji je obećao da će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno i obvezao se potrošiti 3 milijarde funti na pomoć toj zemlji. Dodao je da se nada da će Starmerov mandat u Downing Streetu označiti posebnu eru u britanskoj vanjskoj politici.

"Volio bih da Starmer postane poseban"

"Mislim da se britanska pozicija ne bi promijenila," rekao je Zelenski za BBC. "Ali bih volio da premijer Starmer postane poseban - govoreći o međunarodnoj politici, o obrani svjetske sigurnosti, o ratu u Ukrajini", Dodao je da Ukrajina "ne treba samo novu stranicu, već snagu da okrene ovaj list".

Ukrajinske trupe su imale tešku zimu i ranije ovog tjedna je potvrđeno da su se povukle iz sela Krynky na okupiranoj istočnoj obali rijeke Dnjepar.

Zelenski je rekao da Ukrajina još nije primila borbene avione F-16 koje su obećali zapadni lideri, unatoč obećanju da će ih dobiti tijekom ljeta. Rekao je da su avioni nužni kako bi pomogli ukrajinskim snagama.

"Prošlo je 18 mjeseci i nismo dobili borbene avione"

"Prošlo je 18 mjeseci i borbeni avioni nisu stigli," rekao je, izrazivši zahvalnost za ono što je Ukrajina dobila. No, naglasio je da su novi borbeni avioni ključni kako bi pomogli Ukrajincima da se suprotstave ruskoj zračnoj dominaciji i "deblokiraju nebo".

Zelenski je na čelu Ukrajine od 2019. godine i ostao je tijekom cijele ruske invazije. Iako su izbori trebali biti održani ove godine, ukrajinski ustav zabranjuje izbore tijekom ratnog stanja. Predsjednik je za BBC rekao da vidi vrijeme kada će odstupiti s mjesta predsjednika.

"Ali ne dok rat ne završi", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.