Dijetetičarka: Borite se s gubitkom kilograma? Izbjegavajte tri vrste hrane

PREHRANA igra ključnu ulogu u razini upale u tijelu i regulaciji tjelesne težine. Dobra vijest je da postoji mnogo hranjivih namirnica koje podržavaju metabolizam i pomažu u smanjenju upale. No, s druge strane, neke namirnice imaju vrlo malo nutritivne vrijednosti i mogu pridonijeti povećanoj upali, nadutosti i nakupljanju masnih naslaga.
Nutricionistica i dijetetičarka Catherine Gervacio upozorava na konzumaciju "nutritivno siromašne" hrane koja ne samo da ne opskrbljuje tijelo potrebnim hranjivim tvarima, već može i otežati gubitak kilograma. Prema njezinim riječima, ovo su najveći krivci.
1. Hrenovke i drugo prerađeno meso
Prerađeno meso, poput hrenovki, slanine i suhomesnatih proizvoda, često sadrži visoke razine natrija, nitrata i konzervansa, koji mogu potaknuti upalu i nadutost. "Ove tvari uzrokuju zadržavanje vode i nadutost, što dovodi do oscilacija u težini", objašnjava Gervacio za SheFinds.
Umjesto toga preporučuje biranje cjelovitih i prirodnih izvora proteina. "Najbolji odabir su junetina hranjena travom, divlja riba ili perad iz slobodnog uzgoja", savjetuje Gervacio.
2. Bijeli kruh i drugi rafinirani ugljikohidrati
Iako je bijeli kruh često praktičan izbor, s nutritivne strane on ne donosi mnogo koristi. Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, nemaju dovoljno vlakana i esencijalnih nutrijenata, što može dovesti do nestabilne razine energije i otežanog upravljanja težinom.
"Bijeli kruh je nutritivno siromašan jer mu nedostaju vlakna i hranjive tvari. Može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi i povećano skladištenje masnoća, osobito ako se ne kombinira sa zdravim namirnicama", navodi dijetetičarka.
3. Slatkiši i zaslađeni međuobroci
Slatkiši i prerađeni slatki međuobroci pogoršavaju problem prekomjerne konzumacije šećera.
"To su prazne kalorije, što znači da ne sadrže proteine ni vlakna. Takva hrana, dakle, uzrokuje nagle padove šećera u krvi i povećava želju za još više šećera", objašnjava Gervacio. Osim toga, prekomjerna konzumacija šećera može uzrokovati upalu crijeva, probleme s probavom i potaknuti rast loših bakterija u crijevima, što dodatno pojačava želju za nezdravom hranom.
Srećom, postoje brojne zdravije alternative, poput orašastih plodova, voća i tamne čokolade s visokim udjelom kakaa.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati