Dijetetičarka tvrdi da dvije namirnice najviše povećavaju rizik od raka
U PREVENCIJI raka prehrana igra važnu ulogu, smatra dijetetičarka Nichole Andrews. Na TikToku je objavila video u kojem otkriva da određena hrana može povećati rizik od raka.
"Prerađeno meso i alkohol dvije su namirnice koje će povećati rizik od nekoliko različitih vrsta raka", objavila je.
2015. godine, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je prerađeno meso kancerogenim. Prerađeno meso uključuje šunku, kobasice, hrenovke i delikatese.
"Istraživanja pokazuju da konzumacija prerađenog mesa, poput slanine i narezaka, može povećati vaše šanse za rak želuca i debelog crijeva", rekla je dijetetičarka Lindsey Wohlford.
Istraživači nisu točno sigurni zašto prerađeno meso uzrokuje rak, ali vjeruju da bi to moglo biti uzrokovano nitratima i visokim temperaturama koje se koriste u preradi.
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, "sva alkoholna pića, uključujući crno i bijelo vino, pivo i alkoholna pića, povezana su s rakom". Što više pijemo, veći je rizik od raka.
Alkohol povećava rizik od raka jer, za razliku od većine namirnica, tijelo alkohol ne probavlja. Umjesto toga, razgrađuje ga u kemikaliju zvanu acetaldehid, koja oštećuje DNA.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati