Hrana koju trebate izbjegavati i koju smijete jesti ako ste intolerantni na gluten
AKO IMATE intoleranciju na gluten, morate izbjegavati žitarice, kruh, tjesteninu i pekarske proizvode koji ga sadrže. Međutim, postoji mnogo zdravih i ukusnih bezglutenskih opcija.
Celijakija, alergija na pšenicu i necelijakijska osjetljivost na gluten zahtijevaju posebnu prehranu. Celijakija je autoimuna bolest povezana s ozbiljnijim zdravstvenim posljedicama poput anemije i oštećenja crijeva, dok alergija na pšenicu izaziva alergijske reakcije, ali ne zahtijeva nužno potpuno izbjegavanje glutena.
Osobe s celijakijom i necelijakijskom osjetljivosti na gluten moraju izbjegavati sve namirnice koje sadrže gluten, dok osobe s alergijom na pšenicu mogu konzumirati neke druge žitarice. Na sreću, mnoge namirnice prirodno su bez glutena, a dostupni su i brojni bezglutenski proizvodi, za Healthline piše dijetetičarka Jillian Kubala.
Ako imate intoleranciju na gluten, izbjegavajte namirnice u nastavku.
Žitarice koje sadrže gluten
To su: pšenica, ječam, raž, tritikal, farina, kamut, bobice pšenice, farro i kus-kus. Zob, iako je prirodno bez glutena, može biti kontaminirana tijekom obrade. Birajte zob s oznakom "bez glutena".
Većina kruha, krekera i tortilja
Većina ovih proizvoda sadrži gluten. Izbjegavajte: bijeli kruh, integralni kruh, krumpirov kruh, raženi kruh, krekere od pšenice, integralne tortilje, pogače i peciva.
Određeni umaci i začini
Mnogi popularni začini i umaci sadrže gluten, uključujući: soju, BBQ umak, salatni preljev, marinade, kremaste umake, mješavine začina. Umjesto toga koristite domaće začine ili kupite certificirane proizvode bez glutena.
Većina pekarskih proizvoda
Pekarski proizvodi često sadrže pšenično brašno. Izbjegavajte kolače, kekse, kroasane, perece, krafne, muffine, palačinke i vafle.
Tjestenine na bazi pšenice
Većina klasične tjestenine sadrži gluten, uključujući i rezance, špagete, njoke od pšeničnog brašna i knedle.
Određene grickalice
Grickalice koje često sadrže gluten su: pereci, granola pločice, energetske pločice, keksi i snack mješavine.
Određena pića
Pića koja mogu sadržavati gluten su pivo, vina s dodacima, unaprijed pripremljene kave te mješavine za piće.
Prerađene namirnice i drugi proizvodi
Popularne prerađene namirnice koje mogu sadržavati gluten su: biljni hamburgeri i hrenovke, prerađeni mesni proizvodi, gotove juhe, instant pudinzi i deserti te prženi krumpirići. Uvijek morate pažljivo čitati etikete proizvoda i birajte certificirane opcije bez glutena.
Iako izbjegavanje glutena može djelovati izazovno, na raspolaganju vam je bogat izbor ukusnih i hranjivih namirnica koje su prirodno bez glutena. U trgovinama su također dostupni kvalitetni bezglutenski proizvodi poput kruha, tjestenine i krekera. Sljedeće namirnice odličan su izbor za one s intolerancijom na gluten.
Voće i povrće
Voće i povrće prirodno je bez glutena, ali neki prerađeni proizvodi poput pohanog povrća ili voća s glazurama mogu sadržavati gluten. Primjeri koje možete jesti su: jabuke, avokado, banane, bobičasto voće, citrusi, šljive, breskve, špinat, kelj, luk, batat, brokula, cvjetača, mrkva...
Mahunarke
Grah i leća prirodno su bez glutena te se često koriste za tjestenine i druge proizvode. Primjeri: crvena leća, crni grah, slanutak, grašak.
Bezglutenske žitarice i proizvodi od njih
Neke žitarice su prirodno bez glutena, uključujući: kvinoju, heljdu, proso, sirak, zob, amarantu, divlju rižu, kukuruz, smeđu rižu, bezglutenski kruh. Kupujte certificirane proizvode bez glutena kako biste izbjegli kontaminaciju.
Životinjski proteini
Prirodno bez glutena su: jaja, meso, perad, riba, školjke, mliječni proizvodi poput običnog jogurta i sira. Obavezno provjerite etikete kod proizvoda s marinadama ili začinima.
Orašasti plodovi i sjemenke
Primjer orašastih plodova i sjemenki koje smijete konzumirati su: sjemenke bundeve i suncokreta, indijski oraščići, bademi, maslac od kikirikija, makadamija, orasi, lješnjaci, brazilski oraščići te pistacije.
Određeni začini i umaci
Sljedeći začini i umaci sigurni za bezglutensku prehranu su: jabučni ocat, svježe bilje (bosiljak, ružmarin, korijandar), pesto, većina salsi, suhi začini, hummus, guacamole, kiseli kupus, tahini te senf.
Zdrave masti i ulja
Većina zdravih masnoća prirodno je bez glutena, uključujući: punomasni jogurt, sir, maslinovo ulje, ulje avokada, orašaste plodove, sjemenke i njihove maslace, avokado i nezaslađeni kokos.
Savjeti za odlazak u restoran
Mnogi restorani ne nude bezglutenske obroke, pa je važno znati što sigurno naručiti ako imate intoleranciju na gluten. Obavijestite osoblje restorana o svom stanju kako bi ozbiljno shvatili vaše potrebe. Izbjegavajte tjesteninu, kruh, žitarice i prženu hranu osim ako nisu označene kao bezglutenske.
Pri izboru obroka:
- Odaberite protein (riba, piletina, grah).
- Dodajte bezglutenski škrob (krumpir, kvinoja, smeđa riža).
- Uključite povrće (brokula, tikvice, špinat).
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati