Jesu li probiotici bacanje novca? Evo što misli stručnjak za zdravlje crijeva
POSLJEDNJIH godina, zdravlje crijeva je u fokusu sve više građana. Odvojite par minuta i na mrežama poput TikToka naći ćete desetke videozapisa u kojima ljudi raspravljaju o zdravstvenim problemima koje može izazvati loša probava.
Na tržištu postoji mnogo proizvoda koji promiču zdravlje crijeva, prije svega probiotika.
"Probiotici su korisne bakterije koje održavaju zdrav mikrobiom vašeg crijeva", kaže Daryl Gioffre, nutricionist i stručnjak za zdravlje crijeva.
"Ona jačaju crijeva, što je jako važno, pomažu u probavi, a najveća stvar koju čine je pomoć u borbi protiv opasnih patogena koji uzrokuju upalu", dodaje Gioffre za CNBC.
Studije pokazuju da probiotici proizvode tvari koje aktiviraju imunološki sustav i sprječavaju patogene da uzrokuju ozbiljne bolesti, prema Harvard Health Publishingu. Probiotici također mogu smanjiti šanse za prehlade.
"Iako se probiotici mogu naći u nekim namirnicama, mislim da su njihovi dodaci danas neophodni jer ih ne unosimo u jednakim količinama kao naši preci", tvrdi Gioffre.
Kako unijeti više probiotika i ojačati zdravlje crijeva?
1. Jedite hranu bogatu probioticima
"Uvijek kažem da probiotici djeluju, ali bi većinom trebali dolaziti iz hrane. Dodaci prehrani nikad neće nadoknaditi lošu prehranu", govori nutricionist.
Probioticima obiluju kiseli kupus, kiseli krastavci, kimchi, ukiseljeno povrće, organske jabuke, masline, jabučni ocat i fermentirana soja. Harvard Health Publishing preporučuje i neke mliječne proizvode poput jogurta, osobito grčkog jogurta, te kefira.
2. Razmislite o probiotičkim dodacima
Kada je riječ o probiotičkim dodacima, Gioffre predlaže uzimanje različitih vrsta probiotika i mijenjanje vrste svaka tri mjeseca.
3. Smanjite unos hrane koja je štetna za crijeva
Kako biste održali zdrava crijeva, Gioffre napominje da biste trebali voditi računa o konzumaciji šećera, žitarica, rafiniranih ugljikohidrata, alkohola i umjetnih zaslađivača.
"Ako uzimamo probiotik i u isto vrijeme unosimo u tijelo hranu koja iscrpljuje naš mikrobiom, to je kao pas koji stalno lovi svoj rep", zaključio je.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati