Liječnici objašnjavaju zašto trebamo vitamin K češće uključiti u prehranu

VITAMIN K ima ključnu ulogu u održavanju zdravih kostiju i regulaciji razine šećera u krvi. Prisutan je u lisnatom povrću, orašastim plodovima, mesu i određenim uljima. Veći unos ovog vitamina može imati brojne pozitivne učinke na zdravlje. U nastavku otkrijte ključne dobrobiti vitamina K prema savjetima liječnika.
Podržava normalno zgrušavanje krvi
Vitamin K ključan je za zgrušavanje krvi. Dr. Raj Dasgupta objašnjava da bez dovoljnog unosa ovog vitamina organizam ne može pravilno formirati krvne ugruške, što može dovesti do prekomjernog krvarenja čak i kod manjih posjekotina ili modrica. Dr. Jennifer Habashy dodaje da ovaj vitamin igra važnu ulogu u zacjeljivanju rana i zdravlju krvožilnog sustava.
Jača kosti
Nedostatak vitamina K povezuje se s manjom gustoćom kostiju i većim rizikom od prijeloma. Ovaj vitamin aktivira osteokalcin, protein koji pomaže u izgradnji i jačanju kostiju, ističe dr. Dasgupta. Također podržava očuvanje čvrstoće kostiju, što je ključno s godinama, piše Best Life.
Pomaže u regulaciji šećera u krvi
Vitamin K može smanjiti rizik od dijabetesa i poboljšati osjetljivost na inzulin, pokazala je studija objavljena u Nutrients. Također, može usporiti napredovanje dijabetesa kod osoba koje već imaju dijagnozu.
Jača imunitet
Istraživanja otkrivaju da vitamin K smanjuje upalne procese i podržava imunološki sustav. Studija iz 2019. pokazala je da može smanjiti proizvodnju proupalnih citokina, što doprinosi zaštiti od infekcija i kroničnih bolesti, poput hipertenzije i autoimunih poremećaja.
Podržava zdravlje mozga
Istraživanja sugeriraju da viša razina vitamina K može smanjiti rizik od demencije i poboljšati kognitivne funkcije. "Vitamin K utječe na metabolizam sfingolipida, ključnih za zaštitu moždanih stanica", objašnjava dr. Habashy.
Poboljšava zdravlje kože
"Zahvaljujući utjecaju na cirkulaciju i smanjenje upala može pomoći u ublažavanju podočnjaka, modrica i crvenila kože", ističe dr. Habashy. Često se koristi u kozmetičkim proizvodima za bržu obnovu kože.
Štiti zdravlje srca
Istraživanja pokazuju da hrana bogata vitaminom K može smanjiti rizik od srčanih bolesti. "Vitamin K pomaže u sprječavanju kalcifikacije arterija, regulirajući taloženje kalcija u krvnim žilama, što poboljšava njihovu elastičnost i smanjuje rizik od srčanih oboljenja", navodi Habashy.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati