Ova tri začina mogla bi pomoći u snižavanju krvnog tlaka, kaže znanost
VISOKI krvni tlak jedan je od sedam najvećih faktora koji doprinose bolestima srca. Vjerojatno ste upoznati da je prehrana siromašna natrijem i bogata kalijem važna za snižavanje krvnog tlaka, ali ispostavilo se da u tome mogu pomoći i neki začini.
Prema studiji iz rujna 2021. objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, ljudi koji su jeli više bilja i začina, posebice cimeta, kurkume i origana, zabilježili su niže vrijednosti krvnog tlaka 24 sata kasnije.
Rezultat, dakako, treba uzeti s rezervom s obzirom na to da je u studiji sudjelovao samo 71 pojedinac, u dobi od 30 do 75 godina. Ipak, rezultati bi mogli potaknuti na buduća opsežnija istraživanja na ovu temu.
Svaka od 71 osobe imala je barem jedan čimbenik rizika za razvoj srčanih bolesti i spadala u kategoriju prekomjerne težine ili pretilosti. Nakon 12-satnog posta izmjeren im je krvni tlak, visina, težina, opseg struka, šećer u krvi i fleksibilnost arterija. Zatim su naredna 24 sata nosili aparate za mjerenje krvnog tlaka.
Sudionici su podijeljeni u tri skupine: dijeta s malo začina (0.5 grama dnevno), umjerno začinjena dijeta (3.3 grama dnevno) i dijeta bogata začinima (6.6 grama dnevno).
Znanstvenici su utvrdili da je dijeta s visokim udjelom začina rezultirala zdravijim 24-satnim očitanjima krvnog tlaka. Kolesterol, šećer u krvi, funkcija arterija i ostale kategorije nisu se promijenile.
"Učinci bilja i začina na snižavanje krvnog tlaka u prosječnoj zapadnjačkoj prehrani bili su za mene iznenađujući. Ovo je potpuna novost", rekla je jedna od vodećih autorica studije Penny Kris-Etherton za Medical News Today.
Krvni tlak mogu povisiti natrij, alkohol i kofein, dok ga snižavaju kalij, magnezij, kalcij, gubitak težine, tjelesna aktivnost i neki vitamini, uključujući folat i vitamin D.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati