Ovu hranu nikad ne biste smjeli grijati u mikrovalnoj pećnici, upozoravaju doktori
MIKROVALNA pećnica je praktičan način za podgrijavanje hrane, ali zbog neravnomjernog zagrijavanja može povećati rizik od trovanja hranom.
"Hranu u mikrovalnoj treba promiješati barem jednom kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, a zatim je ponovno podgrijati do odgovarajuće temperature, barem oko 74°C", ističe stručnjakinja za prehranu i zdravlje, dr. Mitzi Baum, za Parade. Stručnjaci preporučuju korištenje termometra za hranu kako bismo bili sigurni da je hrana pravilno zagrijana, jer je to, prema doktoru specijaliziranom za mikrobiologiju hrane i sigurnost hrane, dr. Randallu Phebusu, "jedini pravi način za zaštitu zdravlja obitelji".
Osim toga, određene namirnice nikada ne bismo trebali podgrijavati u mikrovalnoj zbog dodatnih rizika. Na primjer, prema nutricionistici Joan Salge Blake, podgrijavanje mliječne formule ili majčinog mlijeka može biti opasno jer se beba može opeći na tekućini. Mikrovalno zagrijavanje također uništava hranjive tvari u mlijeku.
Iako je mikrovalna pećnica koristan alat, nije najbolji izbor za zagrijavanje hrane
Doktorica i stručnjakinja za sigurnost hrane sa značajnim iskustvom i obukom u epidemiologiji, dr. Barbara Kowalcyk, savjetuje izbjegavanje grijanja punjene peradi u mikrovalnoj jer punjenje često ne doseže temperaturu dovoljnu za uništavanje bakterija, što povećava rizik od trovanja hranom.
Marinade koje su korištene za sirovo meso ili perad, također ne smiju biti ponovno korištene kao umaci bez temeljitog kuhanja. "Sirove marinade mogu sadržavati patogene koji uzrokuju bolesti", upozorava nutricionistica i dijetetičarka dr. Blake. Također, podgrijavanje ostataka starijih od sedam dana u mikrovalnoj pećnici ne čini ih sigurnima za konzumaciju jer stari ostaci mogu sadržavati bakterije koje se ne uništavaju zagrijavanjem.
Hrana koja je ostavljena na sobnoj temperaturi duže od dva sata, također je rizična. Dr. Baum napominje da "neke bakterije mogu preživjeti visoke temperature i razmnožavati se ako su predugo ostavljene izvan sigurnih temperaturnih granica."
Bakterije poput Clostridium botulinum, koje uzrokuju botulizam, mogu proizvesti toksine koji se ne uništavaju ponovnim zagrijavanjem. Iako je mikrovalna pećnica koristan alat, stručnjaci upozoravaju da nije uvijek najbolji izbor za zagrijavanje hrane.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati