Ovu slasnu grickalicu koja ne deblja obožavat ćete čak i ako niste na dijeti
.jpg?width=765&height=405)
ČESTO se naziva jednom od najzdravijih namirnica svijeta. Riječ o slanutku.
Osim što je dostupan gotovo svugdje, vrlo lako se priprema, a recepata u kojima slanutak vodi glavnu riječ ima na pretek. Iako je najpoznatiji slanutak onaj bež boje, postoje i verzije s crnim, zelenim ili crvenim zrnom, a poput ostalih mahunarki on je bogat vlaknima te proteinima, a osim toga sadrži niz ključnih vitamina i minerala.
Istraživanja pokazuju da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 unosom hrane bogate vlaknima, smanjuju razine glukoze u krvi, a osobama s dijabetesom tipa 2 namirnice s visokim udjelom vlakana pomažu u regulaciji šećera i lipida u krvi te razini inzulina. Također, konzumacija slanutka doprinosi zdravlju kostiju, pomaže u reguliranju probave, ali i razine kolesterola te održava zdravlje srca.
Slanutak može postati odličan dodatak ručku, ali i fantastična grickalica. Štoviše, ako ne možete odoljeti grickalicama, a na dijeti ste ili jednostavno želite pripaziti na unos kalorija, hrskavi pečeni slanutak je najbolji izbor. On sadrži bjelančevine i vlakna koji će utažiti vašu glad, ali vas neće debljati.
Za njegovu pripremu, potrebno vam je:
500 g slanutka
20 g maslinovog ulja
malo soli i začina po želji
Ocijedite slanutak iz konzerve, operite ga i osušite papirnatim ručnikom. Nakon što skinete njegovu opnu, začinite ga i nauljite, rasporedite ga u pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite ga otprilike 35 minuta (na 200° C) uz povremeno miješanje. I to je to. Nakon što se malo ohladi možete slobodno uživati u ovoj slasnoj grickalici.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati