Sezona je trešanja: Saznajte sve o njihovim nutritivnim blagodatima!
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: 123rf
TREŠNJA, grčki keratos, osnova za latinsku riječ cerasea, dolazi od grčke riječi keros, što znači rog.
Domovina trešnje je Turska, a u Rim je donesena oko 74. god. pr. Kr.
Trešnjino drvo doseže visinu od oko 4 m.
Trešnja cvate u svibnju, a bijeli skupni cvjetovi imaju duge peteljke iz kojih se razvijaju žuti ili crveni plodovi izrazito slatkog okusa.
Trešnja cvate u svibnju, a bijeli skupni cvjetovi imaju duge peteljke iz kojih se razvijaju žuti ili crveni plodovi izrazito slatkog okusa.
Energetska i nutritivna vrijednost
100 g svježih trešanja sadrži samo 32 kcal.
U 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 g vode, 0,2 g masti, 1 g proteina i 16 g ugljikohidrata, od čega se 12 g odnosi na šećer, a 2,1 g na vlakana.
Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, celulozu, pektin te organske kiseline, odnosno jabučnu, limunsku i vinsku kiselinu.
Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, celulozu, pektin te organske kiseline, odnosno jabučnu, limunsku i vinsku kiselinu.
Ljekovita svojstva
Do nedavno su se za zdravlje važne činjenice koje se vežu uz trešnju smatrale narodnom medicinom, no u posljednje vrijeme provedena su istraživanja koja su brojne blagodati i znanstveno dokazala.
Trešnja je izrazito bogata kalijem zbog čega povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma.
Peteljke plodova bogate su taninom, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima te su se zahvaljujući takvom sastavu u narodnoj medicini koristile za pripremu čajeva koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega te mokraćnog mjehura.
U koštici trešnje nalazi se mala količina amigdalina, odnosno vitamina B17, za kojega se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora te sprječava daljnje širenje istoga, ali i bolova koji su posljedica odvijanja kancerogenih procesa u tijelu.
Iako amigdalin može i prevenirati pojavu tumora treba napomenuti da amigdalin u sebi sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.
Flavonoid, kojega možemo naći u trešnjama, također ima antikancerogena svojstva, ali i preventivno djelovanje kada je riječ o obolijevanju od bolesti srca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Flavonoid je prirodna protuupalno sredstvo koje također ublažava simptome alergija i astme. Nadalje, flavonoid pozitivno utječe na kolagen, gradivni element vezivnog tkiva.
Antocijanini, koji se nalaze u trešnjama, blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove, a navodno već samo 20 trešanja na organizam ima djelovanje poput 1 tablete aspirina.
Trešnje i fitness
Trešnje uklanjaju fizičku i mentalnu iscrpljenost te loše raspoloženje.
Zbog navedenoga preporučuje se konzumacija trešanja u obroku prije treninga.
Zbog navedenoga preporučuje se konzumacija trešanja u obroku prije treninga.
S obzirom da sadrže vrlo malo kalorija, a veliku količinu vode i vlakana, trešnje su sportašima naprosto neodoljivo voće.
Važno je naglasiti da bi konzumaciju trešanja trebalo izbjegavati neposredno prije konzumacije mesa iz razloga što njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, a što otežava probavu istoga.
Važno je naglasiti da bi konzumaciju trešanja trebalo izbjegavati neposredno prije konzumacije mesa iz razloga što njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, a što otežava probavu istoga.
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati