Studija otkriva da obožavano voće može poboljšati rad mozga
JAGODE su dobro poznate kao jedno od najzdravijih voća jer su bogate hranjivim tvarima i prepune vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. Međutim, prema novoj studiji, konzumacija jagoda također može biti povezana s poboljšanom funkcijom mozga i sniženim krvnim tlakom.
Studija, koju je provelo Državno sveučilište San Diego, predstavila je nalaze na konferenciji o prehrani Američkog društva za prehranu 2023. 35 zdravih starijih odraslih osoba konzumiralo je 26 grama liofiliziranog praha jagoda, što je kao dvije šalice svježih jagoda, dnevno tijekom dva tjedna.
Istraživači su primarno mjerili kogniciju sudionika na temelju neuroloških i bihevioralnih funkcija, kao i kardiometaboličko zdravlje procijenjeno krvnim tlakom i opsegom struka.
Otkriveno je da se brzina kognitivne obrade umjereno povećala među sudionicima studije, kao i da se smanjio sistolički tlak, opseg struka i povećao ukupni antioksidativni kapacitet volontera.
"Nakon svakodnevnog konzumiranja jagoda tijekom osam tjedana, brzina kognitivne obrade povećala se za 5.2 posto, sistolički krvni tlak smanjio se za 3.6 posto, a ukupni antioksidativni kapacitet značajno se povećao, za 10.2 posto", izjavila je za Good Housekeeping koautorica studije dr. Shirin Hooshmand.
Eto, imate razlog više da se počastite jagodama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati