Neobični običaji objedovanja u svijetu: Japanci srču, u Tajlandu vilica ne ide u usta

SVAKA ZEMLJA ima svoju nacionalnu kuhinju, ali i neka svoja pravila kada je objedovanje u pitanju. Negdje je pristojno srkati, negdje se ne koristi vilica, a negdje najstarija osoba uvijek uzima prvi zalogaj. U nastavku donosimo neobična pravila za objedovanje u različitim kulturama.
Na Bliskom istoku nikada ne koriste lijevu ruku dok jedu
Planirate putovanje na Bliski istok? U tom slučaju pripazite da ne jedete lijevom rukom dok ste tamo. To je prvenstveno zato što ljudi na ovom području lijevu ruku povezuju s drugim funkcijama, kao što su umivanje, kupanje i korištenje toaleta. Dakle, ako uzimate hranu ili ju jedete lijevom rukom, lokalno bi stanovništvo to moglo smatrati nehigijenskim, ali i činom nepoštivanja njihove kulture.
Na Tajlandu ne koriste vilicu za stavljanje hrane u usta
Tajland nudi razne ukusne specijalitete i, jednom kada dođete tamo, izbor je toliko širok da ne znate odakle krenuti. No, upamtite samo jednu stvar - u ovoj se zemlji smatra nepristojnim koristiti vilicu za stavljanje hrane u usta. Ljudi ovdje vjeruju da se vilica mora koristiti samo za stavljanje hrane na žlicu te uglavnom koriste žlicu za jelo.
U Japanu srču kako bi pokazali da im je obrok bio ukusan
U mnogim zemljama se ispuštanje zvukova tijekom jela smatra nepristojnim - od srkanja do mljackanja, to je u većini svijeta neprihvatljivo. Međutim, u Japanu se srkanje rezanaca i juhe smatra poželjnim, a mnogi vjeruju i da im to poboljšava okus. Osim toga, na taj način Japanci izražavaju da u tom jelu neizmjerno uživaju.
U Italiji nikada ne jedu ribu sa sirom
Talijani su poznati po svojoj ljubavi prema hrani i poznati su po svojim sirevima, poput parmezana i mozzarelle. Ipak, nikad ne pokušavajte pomiješati sir i plodove mora dok ste tamo. Zašto? U Italiji se to smatra kulinarskom katastrofom.
U Južnoj Koreji najstarija osoba uzima prvi zalogaj
U Južnoj Koreji, kada se ljudi okupe za ručak ili večeru, svi čekaju da najstarija osoba za stolom prva uzme zalogaj, prije nego što se i ostali pridruže. Vjeruje se da je to veliki znak poštovanja prema starijima.
U Kini je važno slijediti pravila štapića
U Kini se uvijek jede štapićima, no i za njih vrijede neka posebna pravila. Štapići se nikada ne ostavljaju uspravno u zdjeli. Ovo se smatra uvredljivim jer je to uobičajena praksa tijekom sprovoda, kada Kinezi odaju počast preminulima. Također se smatra nepristojnim ostaviti svoje štapiće uperene u nečijem smjeru.
U Indiji je poželjno pojesti sve i ostaviti prazan tanjur
U Indiji prazan tanjur znači da ste uživali u hrani koja vam je poslužena, a na taj ćete način zahvaliti svom domaćinu i izraziti da je hrana bila ukusna. Međutim, ako u Kini ostavite prazan tanjur nakon jela, tamo se smatra da vam domaćin nije poslužio dovoljno hrane.
U Velikoj Britaniji vrijede posebna pravila za čaj
Britanci su poznati po svojoj ljubavi prema čaju i običajima koji prate taj napitak. Za početak, prilikom miješanja čaja treba maksimalno paziti da žličica ne dodiruje stijenke šalice. Žličica se također ne smije ostaviti u šalici nakon miješanja i mora se staviti na tanjurić.
U Čileu nikada ne diraju jelo prstima
U Čileu ljudi gotovo sve pokušavaju jesti vilicom, žlicom i nožem. Čak i ako hrana uključuje namirnice u kojima se više može uživati rukama, poput pilećih bataka i krilaca, uobičajeno je koristiti vilicu i nož. Ovdje ljudi vjeruju da se hrana nikada ne smije jesti rukama i dirati prstima.
U Egiptu i Portugalu nikada se ne traže sol i papar
U Egiptu i Portugalu traženje soli i papra za vrijeme jela smatra se velikom uvredom za onoga tko je kuhao hranu pa, ako planirate posjetiti ove dvije zemlje, to imajte na umu.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati