Gotova u pola sata: Juha koju Turci obožavaju, a sastojke sigurno imate kod kuće
TURSKA juha od krumpira, poznata kao Patates Çorbası, jednostavna je, kremasta juha koja se priprema s osnovnim sastojcima koje uvijek imamo kod kuće. U glavnoj je ulozi krumpir, uz luk i mrkvu, a dodaju se začini i jogurt, koji joj daje karakterističnu kiselkastu notu.
Odakle potječe
Vjeruje se kako je nastala kao dio tradicije jednostavnih i hranjivih jela od osnovnih sastojaka koji su bili dostupni u ruralnim dijelovima Anadolije. Krumpir je u Tursku stigao u 19. stoljeću, utjecajima Europe i Amerike, a brzo je postao popularan. Krumpir je od tada čest dodatak turskim jelima, a ova je juha omiljena zbog svojeg blagog okusa i hranjivih vrijednosti. Zasitna je pa se često pripremala u jesenskom i zimskom periodu, kada je sezona glavnim namirnicama s kojima se kuha.
Recept je prilagođen različitim regijama u Turskoj pa je danas popularan u cijeloj zemlji, od domaće kuhinje do restorana. Može se jesti kao predjelo, ali i kao lagani, samostalni obrok.
Potrebni sastojci:
- krumpir
- luk
- češnjak
- ulje
- temeljac
- grčki jogurt
- brašno
- žumanjak
- mljevena ljuta paprika.
Kako se priprema
Krumpir izrežite na kockice, luk i češnjak izrežite na sitno i dinstajte. Podlijte sve temeljcem po izboru i kuhajte dok krumpir ne omekša. U zdjelici izmutite jogurt, mljevenu ljutu papriku, brašno i žumanjak pa dodajte u juhu i nastavite miješati dok ne postane gusta.
Juhu možete posipati komadićima prepečenca ili komadićima pečene slanine.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati