Imamo savjete za pripremu savršenog rižota, a neke sigurno još niste čuli
RIŽOTO je jedno od onih jednostavnih, a profinjenih jela koja uz samo nekoliko trikova možemo dovesti na jednu novu razinu. Osnove znamo - kvalitetna riža, temeljac i dobra mantekatura - završetak rižota.
<< Radite li rižoto ovako? Talijanski chef otkrio kako ga napraviti savršeno
Ovaj smo put pripremili neke ne toliko uobičajene savjete, uz koje ćete dobiti stvarno dobar rižoto.
1. Pržite rižu prije dodavanja tekućine
Nakon dinstanja luka i češnjaka, dodajte rižu (arborio, carnaroli ili vialone nano) i pržite je 1-2 minute dok ne postane staklasta. Riža tostiranjem dobiva dublji, orašasti okus, a pomaže i zadržati teksturu zrna tijekom kuhanja.
2. Koristite topli temeljac, ne hladnu vodu
Temeljac (povrtni, pileći, riblji ili drugi) uvijek mora biti vruć i dodaje se postepeno. Hladna tekućina usporava kuhanje i smanjuje kremoznost rižota.
3. Miješanje je ključ, ali ne pretjerujte
Rižoto treba često miješati kako bi se škrob ravnomjerno otpustio i postigla kremasta tekstura. Međutim nemojte stalno miješati jer previše kretanja može razbiti zrna riže i pretvoriti rižoto u kašu.
4. Dodajte tekućinu malo po malo
Umjesto da odjednom dodate svu tekućinu, ulijevajte je postepeno - žlicu po žlicu, dok se prethodna tekućina ne upije. Ovo omogućava riži da polako oslobađa škrob i razvija kremastu teksturu.
5. Umiješajte hladni maslac i sir na kraju
Na kraju kuhanja, dok rižoto odmara minutu-dvije, dodajte hladni maslac i naribani parmezan ili pecorino. Dodatno će pojačati kremoznost, a rižoto će biti bogatiji. Ovaj postupak Talijani zovu "mantecatura".
6. Eksperimentirajte s vinom
Dodavanje bijelog vina nakon tostiranja riže klasičan je korak, ali probajte i s drugim vrstama vina poput pjenušavih, suhih, crvenih ili desertnih (u manjim količinama, za malo slatkoće u okusu).
7. Dodajte aromatike u temeljac
Da bi rižoto bio još ukusniji, u temeljac dodajte grančicu timijana, lovorov list, komadić korijena celera ili par češnjeva češnjaka. Tako će i sama riža dobiti više okusa.
8. Nemojte čekati da postane pregusto
Rižoto treba biti "all'onda" - u prijevodu "kao valovi". Kad ga zagrabite kuhačom, treba biti kremast i tekuć, a ne čvrst i ljepljiv. Ako previše zgusnete rižoto, jednostavno umiješajte još malo toplog temeljca prije posluživanja.
9. Dodavanje svježih sastojaka na kraju
Povrće, bilje ili morski plodovi najbolje zadržavaju okus i teksturu ako ih dodajete pred sam kraj kuhanja. Ovo pravilo vrijedi za šparoge, škampe ili limunovu koricu - dodajte ih u zadnjih nekoliko minuta.
10. Odmor prije posluživanja
Nakon što završite kuhanje ostavite rižoto 1-2 minute da se odmori prije posluživanja. Ovo vrijeme pomaže okusima da se povežu, a dobiva se i savršena konzistencija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati