Našli smo najbolje krafne u Zagrebu. Cijena je odlična (i ne treba ih rezervirati)
![Našli smo najbolje krafne u Zagrebu. Cijena je odlična (i ne treba ih rezervirati)](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/1e004a2c-23fc-4940-8364-4158881c0565.jpg?width=765&height=458)
POČETKOM prošlog tjedna počeli smo planirati ovogodišnje testiranje krafni te odmah shvatili da smo u nekim slastičarnicama već zakasnili. Naime, krafne kod njih treba naručiti i po tjedan do 10 dana ranije. To je kod nekih praksa još od lani.
S obzirom na to da je čak i nama, kojima je to posao, teško planirati koji dan ćemo moći obilaziti grad zbog krafni, zaključili smo da je prosječnom kupcu to još neizvedivije. Tko od nas ima toliko vremena da uživanje u krafnama može planirati danima prije?
Ako vi imate, čestitamo na izvrsno posloženom životu, no mi smo ove godine odlučili složiti vodič za "obične" ljude. Glavna smjernica nam je bila - gdje možemo ući i kupiti krafnu kao u dobra stara vremena. Iz testiranja smo isključili velike pekarske lance te smo se fokusirali isključivo na mjesta gdje se mogu naći nešto posebnije, sezonske krafne, koje je moguće kupiti istog dana kad odlučite počastiti prijatelje, ekipu s posla ili samo svoje nepce.
U testiranje nismo uvrstili ni ona mjesta gdje su nam pri ulasku rekli da su krafne dostupne "za sat ili pola sata". No, zato smo pronašli šest izvrsnih mjesta koja su nas iznenadila i ponudom i dostupnošću, a neka i cijenama. Ovo je naš strašni sud.
6. Cukeraj
⭐⭐⭐
Pistacio (2.50 eura)
Da se razumijemo, ne mislim da Cukeraj ima lošu krafnu. Daleko od toga. Sve je više-manje na mjestu, ali u usporedbi sa svima ostalima, djelovali su "najobičnije". I pritom ne mislim da je "obično" loše jer što se krafni tiče, svaki pokušaj da učinite nešto "spektakularno" stavlja vas na teren onih pretencioznih pizdarija koje bi realno trebale biti kolači, a i egzotične mješavine okusa nisu nužno pozitivna stvar.
Ništa od toga. Cukeraj je za samo nijansu slabiji od ostalih po pitanju tijesta i punjenja. U ovom slučaju mislim da je problem bilo punjenje. Nažalost, nismo isprobali ostale okuse pa ne možemo donijeti konačan sud.
5. Vincek
⭐⭐⭐
Pekmez od marelice (1.35 eura)
Vrlo "basic" krafna i da u Noelu nismo isprobali marelicu, Vincek bi čak dogurao i više na listi. No, bilo kako bilo, ovo je kvalitetna obična krafna u kojoj je sve na mjestu. Ovo je, na kraju krajeva, klasičan desert i ne smijemo ga zanemarivati u korist čokoladnih, vanilijskih ili bilo kojih drugih verzija jer to je ono po što smo došli.
Super kvaliteta, super cijena i možda najbolji izbor za one koji ne žele previše filozofirati. Krafna kakvu pamtite iz školskih dana s odmora.
4. Sol
⭐⭐⭐⭐
Bademi i marelica (3 eura)
Prvi dojam - izgled i tekstura - odmah obećava. Krafna je lijepo napuhana, s lagano hrskavom koricom i punjenjem za koje je potrebno malo vremena da ga do kraja prokužite jer znao sam da je riječ o marelici, ali trebalo nam je neko vrijeme da marelicu detektiramo i, da budemo 100 posto iskreni, nismo sigurni da jesmo.
Bilo bi perfektno da marelice nije ni bilo pa da naredne dvije rečenice trabunjamo o marelici koja ne postoji. U svakom slučaju, što god bilo u nadjevu, super funkcionira. Tijesto je prozračno, ali dovoljno čvrsto, savršeno ispečeno i nije masno. I, što je važno naglasiti, krafnu možete naručiti uz kavu u Johannu Francku, dakle, nije povezana samo uz restoran Sol kao što biste mogli pomisliti.
Također, svakog tjedna mijenjaju okus krafne.
3. Meet Mia
⭐⭐⭐⭐
Čokolada/Malina i vanilija (3/2.90 eura)
Najveće iznenađenje u ovom slučaju dolazi s punjenjem. U slastičarnici Meet Mia smo inače navikli na "kolačaste" krafne koje su objektivno previše, ali i objektivno savršene. Nadjev od maline i vanilije je bogat i punog okusa, s idealnim balansom slatkoće i blage kiselosti.
Umjesto umjetnog, previše šećernog punjenja, ovo ima izražen voćni karakter, ali ništa vas pretjerano ne napada jer sve je savršeno uravnoteženo i nije "teška" kao što to nekad zna biti slučaj. Količina nadjeva je također dobro odmjerena - dovoljno ga je da svaki zalogaj bude sočan, ali ne toliko da preuzme cijelu krafnu.
Čokoladna krafna je najlaganija čokoladna krafna koju smo ikad probali. Punjenje od čokolade podsjeća na okus omekšalog sladoleda od čokolade. Iako nas je iznenadila cijena (najskuplja krafna u Meet Miji), kad smo je probali, postalo nam je jasno zašto je čokolada skuplja od ostalih okusa.
2. Bread Club
⭐⭐⭐⭐
Bueno/Šljiva i mascarpone (2.70/2.30 eura)
Krafna s punjenjem od šljiva možda nije uvijek prvi izbor u slastičarnici, ali sudeći prema onome što smo isprobali u Bread Clubu, trebala bi biti. Lagana, voćna i taman slatka, ova verzija nudi nešto drugačije od klasičnih čokoladnih ili vanilijskih punjenja i definitivno je nešto što vrijedi probati - posebno ako volite krafne koje održavaju taj savršen balans između klasičnog i eksperimentalnog.
Mascarpone se manje osjeti u punjenju, tek je u sredini, no lijepo osvježava krafnu. Bueno punjenje je veoma slično čokoladici Kinder Bueno (za sve fanove), izuzetno je kremasto i gomila ga je u krafni. Nešto neurednije od šljive, ali vrijedi svake mrlje na majici.
1. Noel
⭐⭐⭐⭐⭐
Marelica/Kruška i tonka (1.60/2.20 eura)
Hrvoje: Što se Noela tiče, osobno nisam imao prevelika očekivanja jer na previše sam mjesta čuo pohvale, a to kod mene najčešće izaziva kontraefekt pa ostanem blago ili teže razočaran. Međutim, to se nije dogodilo. Noel nema pretjerano vizualno ukrašene krafne koje graniče s kolačima, već je riječ o klasičnim krafnama. I to prokleto dobrim krafnama.
Neću sad razvijati neke pretjerano pjesničke opise u kojima taj splet okusa opisujem kao simfoniju, ali u Noelu su učinili puno toga i uspjeli zadržati osjećaj klasične krafne na najbolji mogući način. Savršena.
Ivana: Najbolje krafne koje sam probala u Zagrebu ove godine. A ujedno i najjeftinije od svih "specialty" krafni. Čak iznenađujuće jeftine za reputaciju koju Noel ima. Tijesto je "puno", kao u onim old school krafnama, no u isto vrijeme mekano i veoma prozračno, a punjenje od kruške i tonke me je izulo iz cipela. Jedino mjesto za koje sam se čak začudila da ima takve krafne a da ih nije potrebno rezervirati unaprijed. Sve, sve preporuke. (I pohvala za veoma simpatične i uslužne zaposlenice.)
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati