Savršene šnenokle na starinski način odmah će vas teleportirati u bakinu kuhinju
ŠNENOKLE, žličnjaci, paradižet... Ovaj desert ima mnogo naziva, a riječ je tučenim bjelanjcima kuhanima u mlijeku, koji se oblikuju žlicom (otud i naziv žličnjaci), koji se zatim posluže s kremom od žumanjaka, mlijeka i vanilin šećera.
Desert je austrijskog podrijetla, a Austrijanci ga zovu Schneenockerl mit Kanarimilch, odnosno snježni valjušci s mlijekom od kanarinca. Prema drugim izvorima, desert potječe iz Francuske i tamo ga zovu jaja u snijegu ili snježna jaja (les œufs à la neige).
Bez obzira na naziv, riječ je o istoj slastici koja nas podsjeća na bakinu kuhinju i koju vežemo uz zimu, a najbolja stvar je što vam je za ovaj desert potrebno jako malo sastojaka i vrlo je jednostavan za pripremu.
Potrebni sastojci
U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a šnenokle su najukusnije kada su dobro ohlađene. Za njihovu pripremu trebat će vam:
- mlijeko
- jaja
- šećer
- brašno
- vanilin šećer.
Kako ih pripremiti
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, bjelanjcima dodajte malo soli te bjelanjke s pomoću miksera istucite u čvrsti snijeg. U mlijeko stavite šećer i vanilin šećer te ga zakuhajte. U kipuće mlijeko, s pomoću žlice, ukuhavajte snijeg od bjelanjaka i svaki žličnjak kuhajte po minutu sa svake strane.
Vadite ih s pomoću šuplje grabilice (s rupicama) i stavljajte u zdjelice. Pjenjačom istucite žumanjke i brašno pa u tu smjesu pomalo dolijevajte i vruće mlijeko koje vam je ostalo od ukuhavanja žličnjaka, uz miješanje.
Dobivenu kremu vratite na vatru i tucite pjenjačom dok ne zavre te nastavite miješati dok se smjesa ne zgusne. Kremu prelijte preko žličnjaka i ostavite da se ohladi, a cijeli recept s točnim mjerama za sve sastojke pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati