Znate li što su prkači? Ovog je vikenda održan festival posvećen upravo njima
U MJESTU Virje nedaleko od Đurđevca proteklog je vikenda održana 9. po redu Virovska prkačijada, trodnevna izložba sitnih kolača koje u ovom dijelu Podravine zovu jednim imenom - prkači.
Virovska prkačijada ujedno je i prvi europski festival malih tradicionalnih kolača, a njezino 9. izdanje održano je od 17. do 19. svibnja. Nedavno je ova manifestacija dobila i turističku nagradu Simply the best za kvalitetu i inovativnost manifestacije koja daje poseban doprinos očuvanju lokalne gastronomske baštine i tradicije.
Cilj je očuvati tradiciju pripreme prkača
Glavni cilj ove manifestacije je očuvati tradiciju pripreme prkača, kao i prenošenje znanja i vještina u pripremi malih prhkih kolača na najmlađe generacije. Cilj je također sačuvati starinske recepte i podizati svijest o važnosti čuvanja vlastite tradicije i bogate baštine.
Ovogodišnji je program započeo u dječjem vrtiću i osnovnoj školi u Virju kako bi i najmlađe generacije spoznale važnost pripreme ovih tradicionalnih kolača. U osnovnoj i srednjoj školi održan je i cooking show, radionica o pripremi slastičarskih krema, kao i cocktail show.
Gosti iz inozemstva
Svake godine na Virovskoj prkačijadi sudjeluju i gosti iz inozemstva koji na ovoj manifestaciji predstavljaju tradicijske slastice iz svojih zemalja, a ove su godine sudjelovali gosti iz Italije, Vijetnama, Paragvaja, Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine i Mađarske.
A osim tradicionalnih podravskih prkača, na manifestaciji su sudjelovali gosti iz Solina koji su predstavili izvorne dalmatinske kolače i slastice, kao i gosti iz općine Ližnjan koji su predstavili istarske slastice.
Pregršt specijaliteta i razne radionice
Posjetitelji su na Virovskoj prkačijadi ove godine mogli kušati brojne specijalitete, posebno one riblje i lovačke, a mogli su kušati i prkače koje su pripremile članice nekoliko udruga žena iz okolnih županija.
Osim degustacije prkača, na Virovskoj prkačijadi održana su i razna predavanja, stručne radionice i prezentacije pod vodstvom slastičara i promotora kulinarstva iz Hrvatskog kuharskog saveza i Sekcije slastičara Hrvatske.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati