80 milijuna pregleda: Pripremala ribu za pećnicu pa se počela tresti od šoka

UKRAJINSKA tiktokerica na svom je profilu @balamutka77 objavila viralan video u kojem je pokazala šok koji je doživjela u kuhinji. Naime, dok je snimala kako priprema šarana, riba se počela trzati kao da želi pobjeći. Šokirana djevojka počela je vrištati, a šaran je zatim i "skočio" s pladnja.
Snimka šaranovog "bijega" prikupila je gotovo 80 milijuna pregleda i 5.8 milijuna lajkova u samo četiri dana otkako je objavljena, a mnogi su u komentarima napisali da im nije jasno kako je naizgled mrtva riba iznenada "oživjela", dok su neki zaključili da je u pitanju takozvano "mišićno pamćenje".
Što je mišićno pamćenje?
Mišićno pamćenje odnosi se na sposobnost mišića da izvode određene pokrete na temelju ponavljanja i neuroloških obrazaca, čak i kada um ne upravlja njima. Iako se taj pojam obično koristi za opisivanje motoričkih vještina kod živih bića (poput sviranja instrumenta ili vožnje bicikla), postoji sličan fenomen koji se može primijetiti kod mrtvih organizama, uključujući ribu koja se počne trzati nakon smrti.
Zašto se mrtva riba trzala?
Kada se mrtva riba počne trzati, razlog nije klasično mišićno pamćenje, već prisutnost elektrokemijskih procesa u mišićnim stanicama. Mišići funkcioniraju pomoću električnih impulsa koje im šalje živčani sustav. Nakon smrti, iako mozak više ne šalje naredbe, u mišićnim stanicama može još neko vrijeme ostati adenozin trifosfat (ATP), spoj koji omogućuje kontrakciju mišića. Ako se mišići izlože vanjskom podražaju, poput soli ili električnog naboja, to može izazvati kontrakcije, zbog čega se čini da se riba i dalje kreće.
Dakle, iako se ne radi o pravom "mišićnom pamćenju" u smislu u kojem ga razumijemo kod živih bića, fenomen trzanja mrtve ribe pokazuje kako mišići mogu privremeno reagirati čak i nakon smrti zahvaljujući zaostalim kemijskim procesima.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati