Slana pita koja se topi u ustima!
![Slana pita koja se topi u ustima!](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/images2/shutterstock_156040919.jpg?width=765&height=507)
Foto: Shutterstock
SLANE pite, takozvani "quichevi", vrlo su zahvalna hrana. Mogu poslužiti kao ručak ili večera, hladni su odlični za doručak, a kombinacija je bezbroj. Možete potrošiti sve sastojke iz frižidera, a ova slana pita će i dalje biti prefina. Možete pripremati mesne, riblje ili povrtne pite, ovisno o tome što vam se danas jede. Danas vam donosimo recept za jednu klasičnu pitu sa sirom i šunkom, a vi prema svojim željama prilagodite ju dodavanje ili oduzimanjem pojedinih sastojaka za punjenje.
Sastojci:
Za tijesto:
200 g brašna za prhka tijesta
100 g maslaca
5 žlica vode
1 žličica soli
Za nadjev:
3 jaja
1 šalica nasjeckane šunke
1 šalica naribanog sira (edamer ili gauda)
½ šalice mlijeka
½ šalice vrhnja za kuhanje
Priprema:
Od brašna, nasjeckanog maslaca, vode i soli umijesite tijesto.
Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Pjenjačom izmiješajte jaja, potom dodajte mlijeko i vrhnje.
Kada dobijete jednoličnu smjesu dodajte sir i šunku.
Tijesto razvaljajte na debljinu oko 5 mm i obložite kalup za pečenje.
Na tijesto izlijte nadjev.
Pecite 45 minuta na 200°C ili dok pita ne poprimi zlatnu boju.
Zabodite nož u sredinu pite, ukoliko izlazi čist, pita je gotova.
Ostavite ju da se ohladi desetak minuta, a potom preselite na tanjur za posluživanje.
U slast!
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati