Gastroenterolozi tvrde da je ovo hrana koju ne jedu nikad (ili rijetko jedu)
SVI IMAMO svoje užitke. Za neke je to sladoled nakon dugog, stresnog dana, za druge Cola nakon nekoliko kriški pizze petkom navečer. Većina liječnika i nutricionista zna da će potpuno lišavanje hrane koju volimo imati negativan učinak, uzrokujući da je kasnije jedemo u većim količinama nego što bismo trebali. Ali postoje određene namirnice koje gastroenterolozi izbjegavaju 99 posto (a ponekad i 100 posto) vremena. Iako im nijedna neće oduzeti godine života ako je povremeno pojedu, ipak ih se klone.
Proteinske pločice
Proteinske pločice zvuče kao zdrava hrana, ali ponekad su prerađene. Zbog toga mogu uzrokovati nadutost i plinove, kaže gastroenterologinja Harmony Allison za HuffPost.
"Nikad ne jedem proteinske pločice. Obično su visokoprerađene i sadrže puno aditiva. Istu količinu proteina možete dobiti ispijanjem šalice mlijeka ili jedenjem maslaca od kikirikija, orašastih plodova ili sjemenki bundeve", rekla je.
Odrezak
Ljubitelji sočnog odreska, žao nam je. Gastroenterolozi se klone te namirnice.
"Izbjegavam crveno meso, posebno odreske i burgere. Crveno i prerađeno meso povećava rizik od raka debelog crijeva i polipa debelog crijeva. Ima visoki udio zasićenih masti, a ako ćete ga konzumirati, obratite pozornost na količinu. Rizik od raka debelog crijeva veći je kod onih koji konzumiraju više od 100 grama dnevno", tvrdi gastroenterologinja Reezwana Chowdhury.
Hrenovke
Malo je ljudi koji će odbiti hrenovke, ali gastroenterologinja Rabia De Latour uvijek se kloni takve hrane.
"Podaci povezuju unos crvenog i prerađenog mesa četiri ili više puta tjedno s čak 20 posto većim rizikom od raka debelog crijeva", istaknula je.
Riba ili piletina pržena u dubokom ulju
Pileći ili riblji medaljoni možda jesu ukusni, ali ne čine uslugu zdravlju naših crijeva.
"Studije su pokazale da ulje za prženje može nepovoljno modulirati crijevni mikrobiom, što dovodi do pogoršanja ateroskleroze. Dugoročno ovo nakupljanje može dovesti do posljedica poput srčanog i moždanog udara", kaže dr. Mahmoud Ghannoum.
Gazirana pića
Ako ste redoviti konzument gaziranih pića ili bilo koje druge vrste pića sa šećerom, možda je vrijeme da se pokušate riješiti te navike.
"Ova pića povezuju se s kroničnim stanjima, kao što su dijabetes i bolesti srca. Osim toga, izazivaju gastrointestinalne simptome poput nadutosti, podrigivanja i refluksa, osobito kada se kombiniraju u svom gaziranom i kofeinskom obliku", poručuje dr. Simon C. Matthews.
Bijeli kruh
Prema gastroenterologinji Shilpi Grover, rafinirane žitarice također nisu dobre za naša crijeva.
"Studije koje su procjenjivale prehrambene obrasce jasno su pokazale da je visok unos crvenog i prerađenog mesa te rafiniranih žitarica povezan s povećanim rizikom od divertikulitisa. Suprotno onome što se ranije mislilo, orašasti plodovi, kukuruz i kokice nisu povezani s povećanjem rizika od razvoja divertikuloze ili komplikacija poput divertikulitisa ili krvarenja", istaknula je.