Neuroznanstvenica s Harvarda svaki dan jede ove četiri namirnice
HRANA koju jedemo ima dubok utjecaj na zdravlje mozga, uključujući rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Neuroznanstvenica s Harvarda Lisa Genova stoga često preporučuje MIND dijetu, koja je osmišljena da smanji rizik od kognitivnog pada kako starimo.
Uobičajene namirnice od kojih se sastoji ova dijeta uključuju bobičasto voće, povrće, orašaste plodove, mahunarke, cjelovite žitarice, ribu i perad. Evo što Genova svaki dan jede kako bi poboljšala zdravlje svog mozga.
Nemasni proteini
Konzumiranje hrane s visokim udjelom zasićenih masti može pridonijeti visokom kolesterolu, visokom krvnom tlaku, dijabetesu, pretilosti i bolestima srca, a sve su to promjenjivi čimbenici rizika za Alzheimerovu bolest.
Studije su također otkrile da ljudi koji redovito jedu crveno meso pokazuju veći kognitivni pad.
"Crveno meso zamijenila sam raznim nemasnim proteinima koje jedem svaki dan, posebno lososom, tunom, jajima i tofuom. Sve su to izvrsni izvori vitamina B i D - ključnih nutrijenata u borbi protiv demencije", objasnila je.
Cjelovite žitarice
"Umjesto prerađenog bijelog kruha i riže, redovito jedem kruh od cjelovitih žitarica, smeđu rižu i kvinoju, koji su dobri izvori vitamina B", ističe Genova.
Nedavna studija pokazala je da su ljudi koji su dnevno jeli dvije porcije cjelovitih žitarica imali 40% manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.
Lisnato povrće
"Velika sam obožavateljica zelenog lisnatog povrća poput špinata i kelja, koji su bogati hranjivim tvarima koje jačaju mozak, poput luteina, beta-karotena i folata. Salate jedem gotovo svaki dan, a jedan od mojih omiljenih recepata uključuje zelje, pečene rajčice, avokado, crne masline i pistacije. Još jedna od mojih omiljenih salata je zelena salata sa sjemenkama nara, tofuom pirjanim na maslinovom ulju, jabukama, brusnicama i orasima. Napravim jednostavan preljev od maslinova ulja, soli i limuna, ponekad dodam senf i med ili ocat", ispričala je za CNBC.
Orašasti plodovi i sjemenke
Orašasti plodovi, sjemenke i biljna ulja, poput lanenog, izvrsni su izvori omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju zdravih stanica mozga i smanjuju upalu. Smoothieji su ukusan način da u svoju prehranu uključite više orašastih plodova i sjemenki.
"Volim pomiješati žličicu chia sjemenki, žličicu lanenih sjemenki, žlicu maslaca od kikirikija (samo kikiriki, bez dodanih šećera ili ulja), šaku špinata ili kelja, jednu bananu, krišku limuna i zobeno mlijeko", otkrila je Genova.
>> MIND dijetom hranite mozak i prevenirajte demenciju: Evo što je zabranjeno jesti