Ovo je 5 najvažnijih zdravstvenih prednosti ovog trenutno dostupnog sezonskog voća
GREJP je dio obitelji citrusa i raste u grozdovima na drveću, poput grožđa - a kaže se da mu odatle potječe ime. Grejp dolaze u raznim bojama uključujući žutu, ružičastu i crvenu, a imaju različite okuse, od slatkog, gorkog, pa do kiselog.
Bogat antioksidansima
Grejp pruža niz korisnih i zaštitnih hranjivih tvari i biljnih spojeva koji imaju antioksidativna svojstva. To znači da pomažu u zaštiti stanica od potencijalnog oštećenja uzrokovanog nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali.
Konkretno, dobar su izvor beta-karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a smatra se da smanjuje rizik od kroničnih stanja, uključujući makularnu degeneraciju. Grejp je također koristan izvor likopena koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka.
Može podržati zdravlje srca
Godine 2012. Američko udruženje za srce objavilo je izvješće koje sugerira da prehrana bogata određenim flavonoidima, spojevima koji se nalaze u agrumima, uključujući grejp, može smanjiti rizik od moždanog udara kod žena. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se točno razumjelo zašto je to tako.
Grejp je bogat kalijem i vlaknima, kao i zaštitnim antioksidansima koji mogu pomoći u kontroli krvnog tlaka i razine kolesterola. Studije na ljudima pokazale su korisnu ulogu grejpa, a posebno crvenog grejpa, u poboljšanju razine kolesterola, osobito kod onih koji pate od ateroskleroze.
Može pomoći kod mršavljenja
Iako ima malo kalorija i puno vlakana, jedenje grejpa vjerojatno neće donijeti dramatičan gubitak težine koji se promiče u nekim modernim dijetama, ali postoje neki dokazi koji upućuju na to da bi konzumacija grejpa mogla biti od neke pomoći.
12-tjedno japansko istraživanje proučavalo je učinke grejpa u odnosu na placebo, a došlo je do značajnog smanjenja težine, kao i razine glukoze u krvi kod onih sudionika koji su konzumirali pola grejpa prije jela.
Može pomoći u kontroli šećera u krvi
Studije na životinjama ispitale su korisnu ulogu soka od grejpa u smanjenju razine glukoze u krvi i poboljšanju inzulinske rezistencije. To je dodatno potkrijepljeno većim unosom voća i zelenog povrća koji je povezan sa značajno smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Može promovirati bolju funkciju mozga
Postoje neka obećavajuća istraživanja o ulozi flavonoida u prehrani i poboljšanju pamćenja i kognicije, kao i prevenciji neurodegenerativnih stanja. Međutim, prerano je reći ima li grejp značajan utjecaj na zdravlje mozga.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati