Kad ogladne, najdugovječniji ljudi na svijetu posežu za ovom hranom
PLAVE zone su mjesta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka koji su poznati po najzdravijim navikama. Dok genetika najvjerojatnije igra ulogu u očekivanom životnom vijeku u tim regijama, istraživanja su otkrila da ne treba zanemariti ni kretanje, društvene odnose, razinu stresa i prehranu.
Najveći obrok u danu u plavim zonama je doručak, a najmanji večera. Postoji nekoliko namirnica koje najdugovječniji ljudi svakodnevno jedu, a kad im želudac zakruli prije ručka ili večere, posežu za zdravim grickalicama.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su uobičajena namirnica u većini zajednica u plavim zonama. Prema pisanju National Geographica, utvrđeno je da adventisti u Loma Lindi, koji svakodnevno jedu orašaste plodove, imaju duži životni vijek, nižu stopu kolesterola, manje upala i niži krvni tlak od onih koji ih ne jedu često.
American Journal of Lifestyle Medicine navodi da se prehrana u svih pet plavih zona bazira na biljkama, dok je meso samo za povremeno uživanje. Zbog toga stanovnici većinu svojih prehrambenih masti dobivaju iz hrane poput orašastih plodova i maslinovog ulja.
Papaja
Papaja je svakodnevna namirnica za stanovnike Nicoye u Kostariki i vrlo vjerojatno i jedna od najzdravijih koje konzumiraju. Papaja je bogata vitaminima C, E i A, a sadrži i papin za koji se zna da pomaže u smanjenju upale u tijelu.
Kruh od cjelovitog zrna pšenice
Najdugovječnijim ljudima na svijetu zajedničko je da se klone bijelog kruha. Umjesto toga, jedu kruh od cjelovitog zrna pšenice ili kiselog tijesta.
Avokado
Stanovnici Loma Linde su uglavnom adventisti sedmog dana. Osim što im je vjera vrlo važna, uglavnom se hrane vegetarijanski. Avokado im je glavna namirnica. Prema članku iz National Geographica o plavim zonama, avokado je koristan u snižavanju kolesterola i sadrži 30 posto više kalija od banana. Također je utvrđeno da avokado pomaže u kontroli težine i smanjuje rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Banane
Osim papaje, stanovnici Nicoye na dnevnoj bazi jedu i banane, voće bogato kalijem, vitaminom C i vlaknima. Konzumiranje dovoljno vlakana tijekom dana ključni je dio zdrave prehrane. Vlakna mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa, poboljšati zdravlje srca, pa čak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.
Slanutak
Slanutak se redovito jede na Ikariji i Sardiniji. Sadrži vlakna, proteine i zdrave masnoće, a pomaže u probavi, smanjuje rizik od nekih karcinoma i pomaže u snižavanju kolesterola.
Crni grah
Crni grah dio je svakodnevne prehrane u Ikariji u Grčkoj, a utvrđeno je da ima svojstva djelotvorna u prevenciji raka i dijabetesa, kao i da je koristan za zdravlje srca.
I stanovnici Nicoye u Kostariki svakodnevno jedu crni grah, često s rižinim i kukuruznim tortiljama.
Kava
I kava se ubraja među osnovne namirnice u najzdravijim zajednicama na svijetu. Važno je kako se kava pije. Stogodišnjaci je uglavnom piju crnu, bez šećera i mlijeka, možda tek s kojom kapi vrhnja. To pomaže spriječiti preopterećenje šećerom.
Čaj
Ako niste tip koji voli kavu ili želite izbjeći pretjeran unos kofeina, čaj bi mogla biti odlična alternativa. U Okinawi u Japanu redovito se pije zeleni čaj u koji se dodaju jasmin i kurkuma.
Zeleni čaj može pomoći smanjiti rizik od određenih karcinoma, smanjiti upalu u tijelu, pomoći potaknuti metabolizam, pa čak i poboljšati zdravlje mozga s vremenom. Dok je zeleni čaj jedan od najzdravijih izbora čaja, mnogi drugi crni i biljni čajevi također imaju mnogo zdravstvenih prednosti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati